изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:31 EEST
ДОСПАТ - ПРИКАЗКА В ПЛАНИНАТА    
ОбществоЕдин от малките български градове, разположени в Родопите, е Доспат. В община Доспат живеят 10 292 души, като най-голяма част от тях са концентрирани в общинския център град Доспат. През последните години броят на населението бележи тенденция към увеличаване.

Община Доспат е разположена в Югозападна България на територия 255 175 хектара, като заема част от Баташко-Дъбрашкия дял на Западните Родопи. Общината се намира на 1200 м надморска височина и заема кръстопътно положение между Югозападна и Югоизточна България. Зимата тук е мека, пролетта настъпва късно, есента е топла, а лятото е прохладно. В градчето живеят около 3 000 жители и то отстои на 80 км западно от Смолян и на 50 км източно от Гоце Делчев. На юг граничи с Република Гърция, на север с община Батак, на запад с община Сатовча, а на изток с община Борино. През територията на общината преминават пътни артерии с национално значение: Път ІІІ - 197 Гоце Делчев-Доспат; Доспат-Смолян-Свиленград и третокласния път Гоце Делчев-Доспат-Пазарджик.
Горите заемат 70 % от територията на общината. Разположени са на 178 хектара. Преобладаващи са иглолистните гори с основни представители на растителността бор, смърч, хвойна, различни видове гъби, червена и черна боровинка. Общината заема водещо място в страната по запаси от иглолистна дървесина. Наличието на суровина е предпоставка за развитие на дърводобивната и дървопреработващата промишленост.
Уникалното съчетание на планинския релеф със столетните иглолистни гори и обширния язовир "Доспат" дава възможност за целогодишно развитие на туризма. Общината е богата на природни забележителности, резервати и исторически забележителности. Добре развит е ловният и водният туризъм. Водните ресурси на общината са над средните за страната. Язовир "Доспат", разположен на 18 км широчина и 3 км дълбочина и 40 м вместимост, е с 420 млн. куб.м, като по този показател се нарежда на второ място в България. Язовирът се използва за добив на електричество, рибовъдство, риболов и воден туризъм. Той е мощен притегателен център за любителите на въдицата, тъй като има богато разнообразие от риба. Сред основните приоритети на община Доспат е изграждане на ски писта, голф-игрище и други съоръжения за развитие на туризма.
В околностите на града са намерени останки от 4 век пр.н.е. Предполага се, че градът носи името на владетеля Деспот Слав, от който вероятно е основано. Всяка година през последния уикенд на август в Доспат се организира събор с много песни и танци.
 


Сходни връзки

ДОСПАТ - ПРИКАЗКА В ПЛАНИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди