изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 09:40 EEST
БТК НЕ СПАЗВА СРОКОВЕТЕ, КОИТО САМА СИ ПОСТАВЯ    
ОбществоЗа съдействие към редакцията на в. "Нова добруджанска трибуна" се обърнаха читатели на вестника и абонати на Българска телекомуникационна компания. Чрез медията ни те потърсиха отговор на въпросите си за некоректното отношение на компанията към абонатите си.

"През октомври получих писмо от БТК, с което компанията ме уведоми, че от 5 ноември домашният ми телефон ще бъде с променен номер, започващ със 77, на такъв с 66. Прозвъних близки и приятели в страната и чужбина, за да ги предупредя, че от 5 ноември телефонът ми ще бъде сменен. Днес вече е 17 ноември, а все още не е направена промяната на номера, не знам кога ще бъде направена. При предната промяна на телефонния ми номер от аналогов на полуцифров БТК ми отпусна определен брой импулси, за да уведомя за промяната хората, с които се чувам редовно. Този път няма никаква компенсация" - пише в сигнала си читателка на вестника и абонат на компанията. Друг абонат също сигнализира, че номерът му е трябвало да бъде променен на 12.11., но все още не е направена такава промяна. Абонатите на телекома питат  - кога ще бъдат променени телефоните им? Ще бъдат ли ден преди това уведомявани за настъпващата промяна на телефонните номера? Предвижда ли БТК някакъв вид компенсация за причиненото неудобство? Защо компанията не спазва сроковете и няма да носи отговорност, а ако абонат не плати навреме, телефонът му бива спиран? Търсейки отговор на въпросите на читателите ни, се оказа, че отговори могат да дадат само от пресцентъра на телекома в София. "Що касае компенсацията на абонатите - няма да получат безплатни импулси, тъй като са в сила нови общи условия на компанията, според които не се дават импулси. Причиненото неудобство на абонатите ще бъде компенсирано с едномесечен абонамент, който те няма да заплатят в месеца, следващ промяната" - каза Кристина Иванова от пресцентъра на БТК. Що се касае до самата промяна, пояснения даде Георги Куртев - специалист в компанията, който заяви, че от месец е на работа в БТК и поясни: "Промяната от аналогови с цифрови номера е свързана със строителни работи. Трябва много неща да са изпълнени, например подът трябва да е с определена височина, трябва да са предвидени много климатични условия, като земетресения, например. Точно в тези чисто строителни дейности имаме известно забавяне, за което се извиняваме на абонатите си. Нямаме практика да се обаждаме на всеки абонат, че вече е със сменен номер. Те ще разберат по сигнала, който има телефона им - този на цифровите централи е непрекъснат за разлика от аналоговите."
На г-н Куртев може би не му е стигнал този един месец стаж в компанията, за да се запознае подробно с централите в страната. Едва ли абонатите, на които ще бъдат сменяни номерата в Добрич някога ще могат да разберат по сигнала, че номерът им е вече сменен, защото те всъщност са абонати на хибридна централа - нещо средно между аналогова и цифрова, която обаче е с непрекъснат сигнал, когато се вдигне слушалката на апарата. Не е ясно също защо толкова се бави промяната на номерата, защото тук цифрова централа има още от 2001 г., когато тя бе открита лично от тогавашния министър на транспорта и съобщенията А. Славински, и едва ли е необходимо сега да се извършват такива строителни работи, каквито описа г-н Г. Куртев.
 


Сходни връзки

БТК НЕ СПАЗВА СРОКОВЕТЕ, КОИТО САМА СИ ПОСТАВЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди