изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:52 EET
ВАЖНОТО Е ДА ОСМИСЛЯМЕ СВОБОДНОТО ВРЕМЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА    
ОбществоПред НДТ Камелия Койчева - директор на младежкия дом "Захари Стоянов" в Добрич

- Новата учебна година в младежкия дом върви вече близо два месеца. Какви са дейностите, които предлагате на младите хора в нашия град - освен традиционните, има ли и нови?
- В младежкия дом традиционните дейности продължават с някои малки разлики. При студиото за поп-рок певци "Сарандев", освен ръководител Божана Байчева, имаме още един ръководител - Снежана Вълчева, която работи с около 20 деца. И тъй като желаещите се увеличават непрекъснато, след Нова година вероятно ще направим и трета група, която ще бъде с друг ръководител. Същото се получава и с артклуба ни, който от две групи нараства на три. Групите по  информационни технологии с ръководител Господин Галмадиев също са увеличени на три. Продължават изпълнителите, които пеят рок и рап, играят брейк. Работим и с едни нови младежи по проекта "Да предпазиш себе си и да запазиш този, когото обичаш", които рисуват графити. Предстои тяхна изява и смятаме да продължим да контактуваме. Новото, което предлагаме, е възстановяване на клуб "Дебати". Напомням и за "Моделс клуб", защото това е форма, която продължава втора година. Продължават също театърът на английски "Бъркотийчета" и творческата академия "Оазис на изкуствата".
- Имате идея да предлагате консултации на бъдещи и млади майки, както и на тийнейджъри. Разкажете повече за това?
- Искаме това да бъдат консултации, както за отглеждането и физическото здраве на децата, така и за възпитанието. Консултант е Мария Няголова, която е психолог и, освен това, е млада майка. Става дума за проблемите в семейството по отглеждането на детето, ангажирането на бащата - да се намират верните решения, да се обмени опит. Отделно бихме искали да предлагаме консултации по отношение на проблеми в семейства с деца, които са в пубертета. Защото конфликтът родители-деца е вечен, но той може да бъде преодолян само чрез разговор - пред трето лице, психолог. За да може да се намират верните решения, без едната страна да има чувство за вина или да бъде пренебрегвана.
- Какви са проявите, които предстоят младежкия дом в най-близък план?
- За 21 ноември е предвидена премиера на спектакъла "Любовта над всичко" на младежката театрална студия. Това е сценарий на Николай Генов, а спектакълът обобщава най-популярните разкази на Йордан Йовков. Премиерата е посветена на 125-ата годишнина от рождението на писателя. В началото на декември ще се състои премиера на спектакъла "Имало едно мече" на малкия театрален състав.
Организираме и рокконцерти. Кулминацията ще е на 1 декември - Световния ден за борба със СПИН. Дадохме възможност на всички млади хора, които пеят, пишат песни и музика, танцуват, да се включат в конкурсите по проекта. На 1 декември ще организираме стрийтпарад - освен пилотните училища и младежкия дом, са поканени всички учебни заведения в нашия град. Тогава ще пуснем концертния запис от конкурса. Ще се раздават информационни материали и презервативи.
- Защо отделяте толкова внимание на сексуалното възпитание на младежите?
- Действително ние искаме да акцентираме общественото внимание върху един сериозен проблем - сексуалното възпитание и безопасния секс сред младите хора. Защото информацията по въпроса е много, те са изключително информирани, но така както са информирани имат и много рисково поведение в тази област. Тоест знанията и информацията не предопределят правилното поведение в необходимото време. Предполагам, че може да има и отрицателни становища, което е добре за мен, не се плашим от това. Би се породила дискусия между поколенията и в семейството, а това е целта - по този въпрос да се говори.
- Проявяват ли младите хора в Добрич интерес към дейностите на младежкия дом?
- Да, но, за съжаление, ние в никакъв случай нямаме капацитета да приемаме всички желаещи. Това донякъде регулираме чрез таксите на някои форми, които са по-скъпи като издръжка. Сами виждате, че при популярните форми от една група отиваме на две-три. За съжаление, все пак сградният ни фонд не се раздува в такива размери. А и доста конфликти се получават, защото, репетирайки различни музикални форми, не сме изолирани достатъчно. Но в крайна сметка ние сме младежки дом. Важното е да осмисляме свободното време на младите хора. Да сме отворени към всички и толерантни помежду си. Това е една младежка територия, която максимално трябва да се използва.
 


Сходни връзки

ВАЖНОТО Е ДА ОСМИСЛЯМЕ СВОБОДНОТО ВРЕМЕ НА МЛАДИТЕ ХОРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди