изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-19 @ 03:42 EEST
250 МИЛИОНА СА ДЕЦАТА ДО 14 ГОДИНИ В СВЕТА, КОИТО РАБОТЯТ    
Общество250 милиона са децата в света на възраст от 5 до 14 години, които работят, 120 са ненавършилите 18 години, които са на пълен работен ден.

80 милиона са непълнолетните, въвлечени в най-тежките форми на труд, а 428 са децата на възраст от 12 до 17 години, които не посещават училище. Тези данни на Международната организация на труда бяха изнесени вчера на пресконференция на Българския младежки Червен кръст /БМЧК/ в Добрич, който започват реализацията на проекта "Най-тежки форми на детски труд", както и продължава работа по втора фаза на  "Трафик на хора". Както НДТ писа, двата проекта са спечелени наскоро от милосърдната организация, те са финансирани съответно от Международната организация по труда /МОТ/ и от Норвежкия Червен кръст.
На пресконференцията представителите на БМЧК в Добрич обясниха кои са най-тежките условия на детски труд според конвенцията на МОТ. Това са участието на деца в незаконни дейности - търговия с наркотици, въвличане в дребни кражби и джебчийство, работа при вредни условия - в селското стопанство, строителството, в барове, сметища, на улицата. Като тежки форми на труд се определят въвличането на непълнолетни в проституция и порнография, трафикът им с цел сексуална експлоатация. Деца могат да попаднат в робство и да бъдат принудени на задължителен труд, както и насилствено набирани за военни конфликти. Младежките червенокръстци представиха дейностите по проекта "Най-тежки форми на детски труд". Предвиждат се обучения на ученици в шест общини на Добричка област и в Детския център за социална интеграция. Те ще бъдат извършвани от 25 доброволци на БМЧК по метода "Връстници обучават връстници", които вече са преминали курс на подготовка. Младите червенокръстци ще запознават учениците с принципите и правата на всяко дете, с различните международни документи. В ДЦСИ ще има обучение, свързано със СПИН и полово предаваните болести, по оказване на първа помощ и първа психологична помощ. По този проект на 12 юни, когато е Световният ден за борба с детския труд ще се проведе поход.
Добрич е град, включен в Националната програма за преодоляване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите, съобщиха пред журналисти представителите на БМЧК. Те отчетоха свършеното по първата фаза на проекта "Трафик на хора" и представиха дейностите през втората. До края на този месец ще се проведе среща с представителите на Местната комисия за детския труд, която е изградена към общината. Предвижда се провеждането на две Кръгли маси - на 5 и 6 декември. Първата е с представители на ромски организации. "25 процента от населението на Добрич е от ромския и турския етнос, които са евтина работна ръка и често стават жертва на трафик, обясниха червенокръстците. Втората Кръгла маса ще е с директори на училища и педагогически съветници. От началото на следващата година ще започнат и обученията в училища. НДТ 

 


Сходни връзки

250 МИЛИОНА СА ДЕЦАТА ДО 14 ГОДИНИ В СВЕТА, КОИТО РАБОТЯТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди