изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:53 EEST
МОН подписа споразумения с представители на стачкуващите учителски синдикати    
ОбществоСофия. Днес, 22 ноември след проведени срещи с представители на стачкуващите синдикати Министерството на образованието (МОН) подписа споразумения със Съюза на българските учители, Независимия учителски синдикат към КНСБ и КТ „Подкрепа”, съобщиха от ппресцентъра на министерството.


Според споразумението със СБУ, двете страни се договориха за:
По т. 1 от стачните искания министърът поема ангажимента в системата на средното образование /училища, детски градини и обслужващи звена/ през учебната 2005-2006 г. да няма съкращения, извън обусловените от демографски фактори (числеността към 01 юли 2005 г.).

По т. 2 от стачните искания, при запазване числеността на персонала в средното образование, министърът поема ангажимент:
- за поетапно въвеждане на целодневна организация на работа от ІІ учебен срок 2005-2006 г., в съответствие с възможностите, условията и желанията по места;
- за разширяване на възможностите за извънкласни форми на работа с учениците от ІІ учебен срок на учебната 2005-2006 г.;
- за съдействие при провеждане на среща с Националното сдружение на общините в Р България (на 25 ноември 2005 г. от 16.30 ч в сградата на МОН), на която да бъдат обсъдени възможностите за поетапното разкриване на центрове за работа с деца, в общините, в които няма такива;
- за въвеждане на ІІ час на класа от втория срок през 2005-2006 г.
- за поетапно назначаване от втория учебен срок на педагогически съветници или психолози, започвайки от училищата с най-голям брой ученици.

По т. 3 от стачните искания министърът се ангажира да съдейства пред министъра на финансите за продължаване на програмата за енергийно-ефективно саниране на училищни сгради през 2006 г.

По т. 4 от стачните искания министърът пое ангажимент да търси възможности за осигуряване на средства за стартиране на програма „Спорт в училище” с източник на финансиране – държавен бюджет или Български спортен тотализатор.

По т. 5 от стачните искания - относно повишаване на работната заплата на учителите и другия персонал с 15% средно годишно, страните декларират следното:
А) Протестиращите предлагат това да стане на три пъти:
- от 1 януари 2006 г. – 10%;
- от 1 юли 2006 г. – 5%;
- от 1 октомври 2006 г. – 4%.
Б) Министърът, като отчита необходимостта от издигане на социалния и икономическия статус на българския учител пое ангажимента да съдейства за организиране на срещи на протестиращите учители с министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика, председателите и зам.председателите на Комисията по образование и науката и Комисията по социалната политика към 40-то НС.
Представителите на протестиращите учители изразиха подкрепа на позицията на МОН за партньорство при решаването на проблемите на българското училищно образование, в това число:
- по-пълно обхващане на децата в задължителна училищна възраст;
- поетапно намаляване на броя на слетите и маломерните паралелки;
- въвеждане на съвременни системи за външно оценяване в края на всеки етап и степен на образование;
- изработване на Национална програма за квалификация и преквалификация на учителите;
- разработване на критерии за допълнително финансово стимулиране в съответствие с резултатите от положения труд.

Според споразумението със Синдикат Образование към КТ ”Подкрепа” и Независим учителски синдикат към КНСБ, представлявани от:

По т. 1 от стачните искания министърът поема ангажимент от втория учебен срок на учебната 2005-2006 г. да стартира поетапното назначаване на педагогически съветници или психолози, които да обхващат и училищата с по-малко от 500 ученици.

По т. 2 от стачните искания министърът поема ангажимент от втория учебен срок на учебната 2005-2006 г. за поетапно въвеждане на целодневна организация на работа за учениците в зависимост от възможностите, условията и желанието по места.

По т. 3 от стачните искания министърът поема ангажимент до края на първото тримесечие на 2006 г. да утвърди, съгласувано със социалните партньори, държавни образователни изисквания за извънкласна и извънучилищна дейност.

По т. 5 от стачните искания министърът поема ангажимент за въвеждане на втори час на класа от втория учебен срок на учебната 2005-2006 г.

По т.т. 4, 6, 7 и 8 от стачните искания преговорите остават открити за допълнителни срещи с компетентните ведомства и институции.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

МОН подписа споразумения с представители на стачкуващите учителски синдикати | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди