изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:16 EEST
ДО 1800 ЛВ. СЕ ПЕСТЯТ ПРИ ПОКУПКА НА КОЛА С ИНВАЛИДНО ПРАВО    
НовиниЗа 300-500 лв. хора с увреждания търгуват дадената им от държавата привилегия. Далаверата не спира дотук - през годините на ползване на такъв автомобил не се заплаща данък МПС 

Инвалидното право за безмитен внос на автомобили продължава да бъде добър бизнес в страната ни. Разследване на вестник "Нова добруджанска трибуна" показва, че инвалиди и автотърговци необезпокоявано търгуват с тази екстра. По страниците на вестници и в интернет без проблем могат да се намерят обяви за купуване и продаване на инвалидно право. Оказва се, че бизнесът с човешкото нещастие процъфтява заради липсата на контрол и координация между институциите, както и заради законовите празноти. Миналата седмица срещу тази очевидна далавера въстана министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя поиска от финансовото министерство спешна проверка на колите, вкарани на името на инвалиди от 2004 г. до момента. Масларова се обърна за помощ лично към шефа на ведомството Пламен Орешарски и заплаши, че ще започне проверки и в ТЕЛК, където пък се ширела корупция.
СРЕЩУ 300-500 ЛЕВА ИНВАЛИДИТЕ ПРОДАВАТ ПРИВИЛЕГИЯТА СИ, дадена им от държавата, установи проучване НДТ. Хората си предлагат инвалидното право, защото не им стигат парите, цялата ни държава е бедна, сподели за вестника ни наш съгражданин с увреждания. Преотстъпването на правото става пред нотариус, купувачът получава нотариално заверено пълномощно, разказват запознати. "Покупко-продажбата" обаче криела и рискове за инвалида. В случай на катастрофа се налагало собственикът на колата да бъде разкарван по съдилищата и това водело до неудобства за него. Според лидер на неправителствена организация на хора с увреждания в Добрич, от около година-две инвалидите избягвали да си продават правото и предпочитали да го преотстъпят на децата си или на роднини. Запознати разказаха, че се търгувало и с правото на по-евтини разговори по мобилен телефон. Това довело големи неприятности на наша съгражданка, която продала правото си. "Купувачът" не си платил огромна сметка и от мобилния оператор потърсили жената. Тъй като нямала средства да плати, тръгнали да й вземат пералнята. След намесата на ръководството на добричка НПО това се разминало.
КОЙ ИМА ПРАВО НА БЕЗМИТЕН ВНОС НА ЛЕК АВТОМОБИЛ, попита репортер на НДТ в регионалната дирекция "Социално подпомагане". От там обясниха, че това е регламентирано с постановление на Министерски съвет от 1993 г. Такова право имат лицата с над 90 процента намалена работоспособност и трайно намалена възможност за социална адаптация, както и лица на 6 и повече години с до 90 процента намалена работоспособност, които имат заболяване или увреждане, включено в специален списък. Тези лица се освобождават от митните сборове до размера на левовата равностойност на до 900 щатски долара. Те могат да си купят автомобили до 1 800 куб. см обем на двигателя и мощност до 100 конски сили. 
        От Митница - Добрич заявиха, че от началото на годината до вчера 375 души в областта са се възползвали от инвалидното право, за да не плащат мито. Реално обаче това не е цифрата, тъй като има и частни митнически агенции.
Решихме да се обадим на няколко души, които са пуснали обява, че купуват инвалидно право. Ето как протече един от разговорите ни:
НДТ: "Обаждаме се във връзка с вашата обява, че купувате инвалидно право."
КУПУВАЧ: "Да, за колко пари го продавате?"
НДТ: "А вие колко давате?"
КУПУВАЧ: "450 лева. А вие откъде сте?
НДТ: "София."
КУПУВАЧ: "Не, тогава няма да стане"
НДТ: "Дочуване!"
Репортерска проверка установи още, че масово в автокъщите колите, които се продават, са с две цени - едната с мито, а другата - без. Същото е и на съботния пазар на коли, който по традиция се провежда на площадката за стадиона. Всеки, който продава кола от т. нар. нов внос, я предлага с цена с мито и такава без. Ако някой купувач нещо не е доразбрал, как така едно возило може да има две различни цени, то търговците обясняват каква точно е възможността и съветват потенциалните купувачи, че - ако си намерят инвалидно право от някъде, ще могат да си спестят някой и друг лев. Всъщност, в зависимост от мощността на двигателя и годината на производство на возилото, както и екстрите, които има, средно между 1000 лв. до около 1800 лв. се спестяват от тази далавера. Единственото задължение на такива купувачи, "придобили" инвалидно право, е три години да карат колата с пълномощно на името на инвалида, чието право ползват. Другият ангажимент, който се поема е, че не могат през този период да продадат колата, но това не е всичко. Притежаването на автомобил с инвалидно право носи облаги - като например, данък МПС. Ако сте единствен собственик на возилото, то всъщност не дължите данък, тъй като инвалидите са освободени. Ако пък автомобилът, закупен с инвалидно право, е семейна общност, то "инвалидът" в семейството не плаща данък, а другият от двамата съпрузи заплаща само 50 % от налога. Попитахме в Териториална данъчна дирекция, която до април събираше и местните данъци и такси, имало ли е случаи в Добрич на заловени некоректни данъкоплатци с МПС-та с инвалидно право и какво следва. Директорът Тошко Тодоров заяви, че това е била една от основните задачи, по която са работили данъчните служители по отношение на местните данъци и такси. "Имахме доста такива случаи в Добрич. При констатирано и доказано нарушение, нарушителят със задна дата заплаща заедно с лихвата дължимото на хазната" - добави още Т. Тодоров.
Наказанието, което могат да получат авто-търговците, е до 5 години затвор, тъй като неправомерно са избегнали правото да платят мито.
 


Сходни връзки

ДО 1800 ЛВ. СЕ ПЕСТЯТ ПРИ ПОКУПКА НА КОЛА С ИНВАЛИДНО ПРАВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди