изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:51 EEST
ОБРАЗОВАНИЕТО ТРЯБВА ДА УЧИ НА САМОСТОЯТЕЛНА МИСЪЛ    
ОбразованиеДобрич е домакин на конференцията "Образование и бизнес - европейски практики"

"За мен бе интересно да разбера как научната мисъл вижда стратегията за реформа в образованието, качеството на обучение, достъпа до образование за всички, обучението през целия живот" - това каза зам.-областният управител д-р Евгения Георгиева, която вчера откри международната научна конференция на тема "Образование и бизнес - европейски практики", организирана в Добрич от Международен колеж-Албена.
Целта на конференцията е да се запознаем с европейските практики, да разберем накъде върви образованието. Дали българското образование е още в сферата на стария тип образование, или се е променило доста. Това заяви на пресконференция преди началото на форума ректорът на Международния колеж доц. Тодор Радев. Според него, образованието трябва да създава качества, да формира умения, да учи на самостоятелна мисъл. "Съвременното образование трябва да накара младите хора да знаят как, къде, кога." - каза още доц. Радев.
В научната конференция участват петима чуждестранни преподаватели от Кипър, Холандия и Ирландия. "В Ирландия - преди да се даде диплома, се минава през съответната индустрия. Винаги в комисията има външен експерт, който оценява работата на студентите... Ние като преподаватели даваме кадри за тази индустрия и за нас е важно те да бъдат качествени" - каза Донаха Макнамара от Института по технологии в Лимерик, Ирландия. Пред журналистите холандския опит сподели Йоп Винке от Бизнес-училището в Арнем. Той посочи, че е важно студентите да имат своя принос и да дадат нови идеи.
"Ние не даваме никакви отговори. Като отговор задаваме нов въпрос, за да се стимулира мисленето... Ако студентите намерят свой собствен отговор, никога няма да го забравят" - каза още Йоп Винке.
По време на пребиваването си в Добрич чуждестранните преподаватели изнасят лекции пред студентите от Международния колеж. Младите хора са останали изключително впечатлени от начина на преподаване. "За пръв път присъствам на такъв тип лекция. Отношението на преподавателите е по-различно, чувстваме се по-освободени" - сподели студентът Калоян Николов.
Международната научна конференция "Образование и бизнес - европейски практики" продължава и днес. Следобед е предвидено приемането на заключителен документ, както и закриване на форума.
 


Сходни връзки

ОБРАЗОВАНИЕТО ТРЯБВА ДА УЧИ НА САМОСТОЯТЕЛНА МИСЪЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди