изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:21 EET
ДОБРИЧЛИИ СЕ ЗАПОЗНАХА С ПРЕДИМСТВАТА НА КСО    
Новини

В рамките на проект "Образователен компас" ("Learning Boussole"), в добричката Търговско-промишлена палата се проведе бизнес-закуската за месец ноември.



Д-р на и.н. Радостина Бакърджиева от Икономическия институт на БАН изнесе лекция на тема "Корпоративна социална отговорност с европейски измерения".

Р. Бакърджиева заяви, че КСО в момента е на дневен ред в цяла Европа, а науката и бизнесът работят за това. Световната банка дефинира Корпоративната социална отговорност като ангажимент на бизнеса да допринася за устойчивото икономическо развитие и да гарантира връзка с работниците, техните семейства, местната власт и обществото като цяло, с цел повишаване качеството на живота, което да бъде приемливо - както за бизнеса, така и за развитието. Според Световния икономически форум, корпоративното гражданство се предопределя от приноса на компанията към обществото чрез нейната бизнес-активност, социални инвестиции и благотворителни кампании, включително и ангажиментите в публичното пространство.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие акцентира върху оптималното взаимодействие между бизнеса и обществото, в което той оперира.

"Корпоративната социална отговорност означава включване във фирмените стратегии и дейности на социални и екосъобразни мерки и активитети, има доброволен характер и не рефлектира в конфликт между интересите на заинтересованите лица, КСО е устойчив, перманентен процес, а не еднократен акт. КСО има вътрешно и външно измерение. Вътрешното е между взаимоотношенията между работодатели и работници и се изразява в инвестиране в човешки капитал, осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и др., а външното обхваща доставчици, обществени и НПО, общини и всички останали външни параметри на бизнес-средата, в която функционира фирмата" - заяви лекторката.

Като цяло бе засегната корпоративната социална отговорност, която очертава един нов подход в управлението на предприятието, като резултатът най-общо може да се изрази в: по-висока степен на удовлетвореност и лоялност на клиентите; повишена репутация на фирмата, марката и продукта; по-мотивиран и продуктивен персонал; по-добри взаимоотношения с местната общност и публичните власти; по-големи икономии на средства и намалени разходи; по-чиста околна среда.

"Като се заговори за социална отговорност, първата реакция на бизнеса у нас ще бъде: "Ето още едно нещо, за което трябва да се дават пари". Това е инвестиция, защото богатството на фирмите не е в сградите и машините, а самите хора" - заяви Герман Германов от ТПП-Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

ДОБРИЧЛИИ СЕ ЗАПОЗНАХА С ПРЕДИМСТВАТА НА КСО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди