изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:38 EET
Върховните съдии не искат нов прокурор по подобие на Филчев    
Общество

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) не искат в никакъв случай новият главен прокурор, който предстои в скоро време да бъде избран, да е от близкото обкръжение на сегашния главен прокурор Никола Филчев. Това заяви председателят на ВКС Иван Григоров пред БТВ в неделя.



Такъв избор не трябва да се случва, защото ще циментира системата на прокуратурата от последните седем години, а тя не работи добре, обясни Григоров.

Съдиите не биха подкрепили кандидат за главен прокурор, който няма да поеме твърдия ангажимент пред Висшия съдебен съвет да извърши ревизия на дейността на групата около Филчев и да излезе с отчет дали е допускала нарушения и какви, каза още Григоров.

“Не бихме подкрепили главен прокурор, който не е склонен да действа в посока на конституционни и законодателни промени, които да бъдат в унисон с нашето присъединяване към ЕС”, допълни още председателят на ВКС.

“Не бихме подкрепили главен прокурор, който обявява политиците за престъпници, когато са в опозиция, и сервилничи на политиците, когато са на власт”, продължи Григоров и даде пример отпреди 5-6 години, когато Филчев обяви от трибуната на Народното събрание за престъпници лявата част на парламента и заяви, че те са откраднали 7 млрд. долара от народа.

Според Григоров не е приемливо да се подкрепи прокурор, който е лошо приеман в ЕС и НАТО. Той намекна, че такива проблеми е имало със сегашния главен прокурор и негови приближени.

Върховният съдия посочи още една причина да не се подкрепя прокурор от типа на Филчев. “Не трябва да има подкрепа за прокурор, който се отнася към своите подчинени, като нарушава тяхното достойнство”, каза той. “В прокуратурата огромната част от прокурорите са хора с много добри професионални и морални качества, но повечето от тях работят и живеят в постоянен страх. Това е нещо, което според мен е недопустимо”, обясни Григоров.

Според него не бива да бъде подкрепян човек, който има психични проблеми или е зависим от миналото си. Григоров обясни какво има предвид под зависим от миналото с думите: “Ако, например, един човек е донасял за свои колеги или за политически противници”.

Новият главен прокурор, според върховния съдия, трябва да има партньорско и добро отношение и към институцията в съдебната власт, с която най-активно работи - следствието. “Не е редно между тези две институции да има недоразумения, защото те пречат на борбата с престъпността”, добави Григоров.

За съдиите е без значение какъв ще е главният прокурор, но като граждани ние имаме претенции за облика му, подчерта Григоров.

Според върховните съдии няма да е добре да се издигне и одобри кандидатурата на юрист, близък до политическите среди, за магистрат №1, дори това да бъде много добре подготвен в професионално отношение специалист.

http://mediapool.bg
 


Сходни връзки

Върховните съдии не искат нов прокурор по подобие на Филчев | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди