изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:33 EEST
Тайните лагери на ЦРУ застрашават членството на Румъния в ЕС    
Европейски съюз

Скандалът с тайните лагери на ЦРУ в Европа и секретните полети, с които са били транспортирани арестанти, придоби още по-широки измерения след поредицата разкрития през уикенда. Съветът на Европа започна проверката си в Румъния, а европейски парламентаристи заплашиха Букурещ дори с отлагане на членството, ако твърденията за лагери на САЩ се докажат.



В няколко свои публикации германският в. "Берлинер цайтунг" писа, че най-малко 15 пъти през 2005 г. самолети на ЦРУ, прикрити като граждански авиолинии, са кацали на европейски летища. Освен военновъздушната база "Рейн-Майн" край Франкфурт, която според вестника била основният разпределителен пункт за тези полети, секретните машини са кацали и на редица други летища като Палма де Майорка, Прага, Атина, Брюксел, Порто и др. Миналата седмица "Берлинер цайтунг" посочи, че сред летищата, използвани от американските служби, били и тези в Бургас и Констанца наред с други в Източна Европа.

В повечето случаи европейските аерогари са били използвани като междинни спирки от и към Багдад, Кабул, Триполи, Аман, Рабат, Диарбекир и др., разкрива още вестникът. За секретния транспорт ЦРУ използвало най-малко 41 самолета, официално числящи се към граждански авиокомпании. Тридесет и три от машините били наети чрез строго секретна част на американските ВМС, а най-малко два самолета били предназначени за превоз на заподозрени в тероризъм.

Още по-мрачни окраски добави и публикация във в. "Ханделсблат" от петък, която цитира анонимни служители от американските служби. Според тях подобен превоз на арестанти продължавал и сега. "Самолетите на ЦРУ са кацали в различни европейски държави и нищо не се е променило", казва високопоставен агент. Пак според него в Ленгли били изключително недоволни от разкритията, тъй като това означавало, че полетите не били достатъчно скрити.

Междувременно председателят на комисията по външна политика в Европейския парламент Елмар Брок заплаши Румъния с отлагане на членството. "Ако се докаже, че Румъния е сътрудничела по този незаконен и нечовешки начин с ЦРУ, още веднъж ще се дискутира присъединяването й към ЕС през 2007 г. въпреки всички договори", изтъкна депутатът от ЕНП пред в. "Меркише алгемайне". ЕС най-сетне трябва да предприеме нещо, добави Брок и пред в. "Берлинер цайтунг".

В петък в Букурещ бе швейцарският либерал Дик Марти, председател на правната комисия в Съвета на Европа, който бе натоварен с разследването на твърденията на в. "Вашингтон пост" за секретни лагери в Румъния и Полша. Все още не знаем каква картина ще излезе накрая, но ще проследим всеки сигнал, заяви Марти. Той посочи, че е малко вероятно в Европа да съществува лагер, подобен на "Гуантанамо", а по-скоро затворниците са били прехвърляни от място на място. Мнозина европейски политици настояха темата да бъде обсъдена на най-високо равнище между САЩ и ЕС. В Германия политици и от двата лагера поискаха от външния министър Франк-Валтер Щайнмайер да постави въпроса по време на първото си посещение във Вашингтон идната седмица. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Тайните лагери на ЦРУ застрашават членството на Румъния в ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди