изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:33 EEST
ВЪЗРОЖДЕНСКИ РЕЛИКВИ ОТ ДОБРУДЖА ПОКАЗВАТ В СОФИЯ    
НовиниГостуваща изложба от 16 възрожденски икони от Добруджа ще бъде открита официално днес от 18 часа в Криптата при храм-паметника "Св. Александър Невски". Организатори на събитието са община Добрич, Историческият музей, Посолството на Швейцария и Националният музей за българско изкуство.

Иконите са реставрирани по проект на Историческия музей в Добрич, финансиран от швейцарското правителство - чрез дипломатическото му представителство в България. Със средствата в размер на 16 500 лева са върнати към живот безценни експонати от ХVIII и ХIХ век. Изложбата показва 12 реставрирани икони, прекрасни образци на Тревненската живописна школа. Иконите "Свети Никола", "Свети Димитър", "Исус Христос", "Света Богородица" и т.н. са признати за част от националното иконно богатство. Те са от така наречения царски ред в православните храмове. Гостуващата изложба представя още 2 дървени розети от тавана на църквата "Свети Никола" в Балчик. Експертите ги описват като полихромни букети от цветя. При реставрацията на църквата розетите са предадени на Историческия музей в Добрич, а по техен образец са направени копия, които и днес красят балчишката църква. В криптата на храм-паметника "Св. Ал. Невски" са показани и 2 ерусалимии, които представляват картини върху платно с религиозна тематика. Те са посветени на Света Богородица и нейния житейски път. Закупени са в Ерусалим от добруджанци, ходили на хаджилък в светите земи през Възраждането. Възрожденската колекция бе реставрирана за 6 месеца от художници от Националния музей за българско изобразително изкуство и Националния институт за паметници на културата. С  проекта  "Реставрация на 16  възрожденски  реликви" се завършва цикълът на обновяване на зала  "Възраждане" в Историческия  музей  в  Добрич.
Преди откриването на изложбата днес е предвидена пресконференция, в която участват посланикът на Швейцария у нас Н. Пр. Рудолф Кноблаух, кметът на Добрич Детелина Николова, директорът на Националната художествена галерия Борис Данаилов и изкуствоведът проф. Любен Прашков.
 


Сходни връзки

ВЪЗРОЖДЕНСКИ РЕЛИКВИ ОТ ДОБРУДЖА ПОКАЗВАТ В СОФИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди