изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-01-24 @ 01:28 EET
Европа ще пострада много сериозно от глобалното затопляне    
Новини  Европа ще пострада много сериозно от глобалното затопляне твърди в свой доклад Европейската агенция за околна среда.

Това Агенцията изтъква, че сме свидетели на най-големите промени в климата на стария континент от 5 хилядолетия насам.

Годините 1998 г., 2002 г., 2003 г. и 2004 г. са четири от десетте най-горещи години в Европа, откакто се води такава статистика. Само през 2003 г. са се стопили 10 % от глетчерите в Алпите. Ако тази тенденция се запази, глетчерите в Швейцария ще изчезнат до 2050 г. Това са част от фактите и заключенията.

Глобалното затопляне е едно от най-големите предизвикателства наред със запазване на биологичното разнообразие, съхраняването на морските екосистеми, земните и водни ресурси и борбата със замърсяването на въздуха.

Ако през 20 век средната температура в света се е покачила 0.7 градуса, то в Европа този процент е почти цял градус - 0.95. Това се случва главно заради изгарянето на горива от органичен произход - въглища, газ и нефт.
Това става на малък континент като територия. В следствие на затоплянето Европа ще се окаже доста уязвима тъй като ще бъде притисната от разтапянето на полярните ледове на Северния полюс и настъплението от юг на пустините.

Населението може да се окаже концентрирано в центъра на континента, смята изпълнителния директор на Европейската агенция за околна среда. Според Жаклин Маклейд, дори ако затоплянето бъде ограничено само до 2 градуса през следващите десетилетия, каквато е целта на ЕС, то човечеството пак ще се сблъска с непознати до сега условия за живот.
http://www.btv.bg/news/?magic=world&story=45671
 


Сходни връзки

Европа ще пострада много сериозно от глобалното затопляне | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди