изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 01:55 EEST
30 НОЕМВРИ - АНДРЕЕВДЕН    
ОбществоДнес църквата отбелязва деня на свети апостол Андрей Първозвани

В народната ни традиция това е празникът, посветен на мечката, която е най-големият и хищен звяр в нашите земи. За нея разказват, че на този ден обикаляла всички къщи и ако в някоя къща не са й приготвили храна, тя изяждала децата. Затова празникът е познат още под името Мечкин ден.
   Оттогава остава обичаят предварително да се вари царевица (кукуруз), която тя много харесва. Още от вечерта жените ронят царевицата в голям котел и я оставят накисната. Сутринта я сваряват. Най-старата жена в къщата взима до три пъти по десет зърна, хвърля ги нагоре в комина и изрича: "На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суров!" Варят се също боб, жито, ечемик, леща, грах. Вярва се, че така на следващата година растенията ще родят едри и пълни плодове, защото от Мечкин ден дните започват да наедряват с по мъничко - колкото едно царевично зърно. Затова празникът наричат някъде Едреевден (от едрея). През целия ден семейството яде от варивата.
   На този ден жените не работят домашната си работа, не предат, не тъкат, не плетат и не перат, за да не напада мечката нивите с кукуруз, кошерите и добитъка (ако е стръвница). Ако се спазват забраните, в къщата ще има плодородие и дори човек да срещне мечка, тя няма да му навреди.
   Вярва се също, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.
 


Сходни връзки

30 НОЕМВРИ - АНДРЕЕВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди