изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:51 EEST
СЕМЕЙСТВОТО НЕ БИВА ДА АБДИКИРА ОТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ДЕЦАТА    
НовиниРаботата с родителите е много важна, смятат обществените възпитатели. Ключови фактори са взаимоотношенията, статусът и правилата в семейството


На заседание на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни вчера бе отчетена дейността на Детска педагогическа стая /ДПС/, обществените възпитатели и Информационно-консултативния кабинет. Лейтенант Павловска посочи, че в ДПС са регистрирани 201 малолетни и непълнолетни. 47 от тях са новозаведени. Инспекторите се срещат и с ученици в учебните заведения. С тях разговарят на тема кражби, хулиганство, трафик на хора, наркотици и т.н.
Общественият възпитател трябва бързо и професионално да определи метода за работа с ученика - каза Силвана Василева. Тя каза, че обществените възпитатели се сблъскват основно с липсата на отговорност, непосещаването на учебни занятия и много неизвинени отсъствия, ниските резултати в училище, а така също бягства от дома и кражби. Според С. Василева, от изключително значение е работата с родителите, както и взаимоотношенията, статусът и правилата в семейството.
Росица Добрева представи отчета за дейността на Информационно-консултативния кабинет през 2005 г. Кабинетът е създаден в края на 2004 година. Той има следните основни функции - да информира по отношение проявите на асоциално поведение на децата, да повиши обществената чувствителност при възпитанието им и да осъществява консултативна дейност. Липсата на общуване между родители и деца, загубата на единия родител или честото отсъствие от дома, раздяла на родителите и др. са най-срещаните причини децата и възрастните да потърсят услугите на кабинета. В него работят психолози, социален работник, юрист, лекар. Често се оказва, че родителите не познават своите деца и от тук произтича липсата на адекватни възпитателни мерки, подчерта Р. Добрева. Тя посочи, че в последните години семейството често абдикира от отговорността си по възпитанието на децата, като я прехвърля само на училището.
В рамките на кабинета се реализира и инициативата "Училище за родители, в която се организират индивидуални и групови консултации. Предстои изнасянето му в училищата "Христо Смирненски", "Н.Й.Вапцаров" и "Димитър Талев".
В рамките на едногодишната дейност на ИКК са консултирани 225 деца и 144 родители. Проведени са три семинара с педагогически съветници и помощник-учители, с обществени възпитатели и с ученици.
 


Сходни връзки

СЕМЕЙСТВОТО НЕ БИВА ДА АБДИКИРА ОТ ОТГОВОРНОСТТА ЗА ДЕЦАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди