изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:44 EEST
ПД “СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” ПРИЗОВАВА ЗА КОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ МЕЖДУ УЧИТЕЛИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО    
НовиниПолитическо движение "Социалдемократи" оценява като силно обезпокоителна актуалната ситуацията в образованието и нарасналото напрежение, последвало в стачни искания на българските учители.

След проведените срещи с ръководството на Съюза на българските учители и стачните комитети във всички региони в страната и като резултат от последователното разбиране за образованието като приоритет на управленската политика, ПДС изразява следните свои позиции:

Образованието заема централна роля за постигането целите, пред които е изправено българското общество. То допринася за личното развитие на всеки български гражданин, има измерим и значим ефект върху икономическото развитие и намалява социалната цена на реформите.

Налице е ясно изразен обществен консенсус за решителни действия за повишаване на качеството и достъпността на образованието като приоритет на управлението. По тази причина, повишаването на доходите на заетите в образованието не трябва да се разглежда единствено като разход в полза на една от групите от заети в обществената сфера. Повишаването на социалния и икономически статус на българския учител е задължителна предпоставка за подобряване качеството на българското образование. В този смисъл, увеличените доходи на учителите са инвестиция в развитието на обществото като цяло и индиректно са в полза на много по-големи обществени групи - на учениците, техните родители, работодателите.

От друга страна, увеличаването на средствата, инвестирани в образованието, само по себе си не е в състояние да разреши натрупаните проблеми.  Повишените разходи трябва да са обвързани с цялостна стратегия за реформа в съдържанието и управлението на образованието, оптимизиране на училищната мрежа и механизмите на разпределяне на финансирането.

Задължителна предпоставка за успеха на тези нелеки реформаторски действия е активният диалог с българските учители, включването им като равнопоставен партньор и избягване на противопоставянето им с други обществени групи.

Социалдемократите на Николай Камов, който е народен представител от Добричка област, отправят апел към българското правителство и другите ангажирани с проблемите на образованието институции за предприемане на решителни действия за провеждане на дълго отлаганата образователна реформа.

ПД “Социалдемократи” принципно подкрепя стачните искания на Съюза на българските учители за повишаване на разходите за образование в държавния бюджет за 2006 година при едновременното им обвързване с реформа на сектора и повишаване на ефективността на публичните средства.

От ПДС съобщиха, че настояват за разрешаването на възникналата криза чрез активен и равнопоставен диалог със синдикатите на българските учители и повишаване на доходите в образованието в рамките на максимално възможното в държавния бюджет за 2006 година. Политическото движение призовава българските учители за активно участие в модернизацията на образованието. "Само дългосрочни, но нелеки мерки, са в състояние да доведат до трайно издигане на социалния и икономически статус на учителя и да го предпазят от сегашната несигурност и ежегодна зависимост от възможностите на държавния бюджет" - заявиха още хората на Н. Камов. НДТ

 


Сходни връзки

ПД “СОЦИАЛДЕМОКРАТИ” ПРИЗОВАВА ЗА КОНСТРУКТИВЕН ДИАЛОГ МЕЖДУ УЧИТЕЛИТЕ И ПРАВИТЕЛСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди