изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:33 EEST
РОДЪТ НА ЛЕВСКИ В ДОБРУДЖА    
Новини

 Вуйчото на Апостола се преселил тук през 19 век. Добричлията Иван Грънчаров е пряк роднина на Васил Левски

В Добрич живее пряк родственик на Васил Левски. Това е Иван Грънчаров - изключително скромен човек, дългогодишен тамбурист в Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа", осми разряд електротехник и първа категория музикант.



В Добрич живее пряк родственик на Васил Левски. Това е Иван Грънчаров - изключително скромен човек, дългогодишен тамбурист в Професионалния фолклорен ансамбъл "Добруджа", осми разряд електротехник и първа категория музикант. В момента - пенсионер. Г-н Грънчаров вчера гостува в редакцията на НДТ и без ни най-малко желание да парадира и да се бие в гърдите ни разказа, че има родствена връзка с Васил Левски. Знае това от разказите на майка си - Фроска Иванова, която, за съжаление, вече не е между живите. Именно тя му е разказвала, че неговият прадядо е брат на майката на Левски - Гина Василева Караиванова. Иван Грънчаров не знае името му, но му е известно, че е работил като стражар в Карлово. Някъде през 19 век прадядо му се преселил в сегашното село Воднянци, което се намира на около пет километра от Тервел. Там си купил 33 декара зеленчукова градина. Синът му /дядото на Иван Грънчаров/ се казва Иван Бакърджиев и всъщност се пада първи братовчед на Апостола. Г-н Грънчаров ни показа паспорта на дядо си, който е на румънски език и, вероятно, е издаден през 1931 година. Оттук-нататък той вече не е запознат с подробности. Спомня си историите на майка си, които пък тя чувала от своите родители - за горялата /а, може би, умишлено опожарена/ къща на прадядо му, за това, че дядо му бил нападнат и ограбен от хайдути и т.н.
НДТ се ангажира да проследи родствената връзка между Иван Грънчаров и Васил Левски и при първа възможност да оповести повече подробности. А защо не и по този начин да се хвърли повече светлина и да се запишат нови факти в историята относно връзката на Левски с Добруджа. Вестникът ни се надява да получи съдействието на Историческия музей и ТД "Държавен архив" в Добрич, на историци и краеведи.

Иван Грънчаров

 


Сходни връзки

РОДЪТ НА ЛЕВСКИ В ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди