изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 11:59 EEST
ЛИБЕРАЛИЗИРАХА ПАЗАРА НА ЗАСТРАХОВАНЕТО    
ИкономикаЗастрахователният кодекс приеха на второ четене депутатите.Те решиха да либерализират пазара на застраховката “Гражданска отговорност”, като всеки застраховател ще може сам да формира тарифите и съответно застрахователните премии, които изплаща. Няма минимален праг за цената на задължителната застраховка.

 Тя ще се сключва за 1 година, като е възможно и разсрочено плащане на месечни вноски. Депутатите решиха още да въведат индивидуален рисков коефицент или т.нар. критерий за добросъвестност на водачите на МПС. Всеки водач, който не нарушава правилата, има дълъг шофьорски стаж и няма пътно транспортни произшествия ще плаща по-малка застраховка. Идеята на депутатите е всеки водач да си издаде удостоверение от МВР за своя индивидуален рисков коефицент и ако в талона му има минимален брой отнети точки да спести от сумата за застраховката. Освен това индивидуалният рисков коефициент ще зависи от вида и предназначението на автомобила и от броя на лицата, които ще го управляват. За застраховката “ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ“ ще се въведе и райониране, като най-скъпа тя ще бъде за водачите на МПС в София и големите градове. Застрахователите ще са задължени да плащат до 15 дни обезщетението на водачите, в противен случай, ще трябва да изплащат и лихви. Задължителна става и застраховката “Професионална отговорност”, която покрива отговорността на застрахователните агенти при извършване на дейността им, като минималната сума е 2 млн. лева за всяко застрахователно събитие.
ИВЕЛИНА ОПРИКОВА - СПЕЦ. КОР. НА НДТ В ПАРЛАМЕНТА
 


Сходни връзки

ЛИБЕРАЛИЗИРАХА ПАЗАРА НА ЗАСТРАХОВАНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди