изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:19 EET
Шестима души са задържани по случая с разбитата мрежа за детска порнография    
Ред и сигурностСофия. Мрежа за разпространение на детска порнография беше разбита при съвместна операция на Национална служба “Борба с организираната престъпност” (НСБОП), РЗБОП - Пловдив, Столична следствена служба и ФБР.

Акцията е наблюдавана от Софийска районна прокуратура. Това съобщи на пресконференция днес ген. Ваньо Танов, директор на НСБОП, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Ген. Танов определи акцията като “една от най-добре проведените”. На пресконференцията стана ясно, че антимафиотите работят по случая от месец юни 2005 г. По думите на началника на РЗБОП – Пловдив - кап. Калин Георгиев, сигналът за престъпната мрежа е подаден на ФБР от българските служби.
Задържани по случая в София и Пловдив са шестима души на възраст между 25 и 30 г. За тях е доказано, че са участвали в мрежата, но не се знае колко общо са били свързаните с нея, каза началникът на сектор “Интелектуална собственост” към НСБОП Бойко Николов. Задържаните твърдят, че не става въпрос за бизнес, а “само за хоби”. Те са разпространявали снимки, клипове и филми с порнографско съдържание, а обменът е ставал срещу заплащане или бартер. Порноматериалите били заснети в страни от бившия Съветски съюз, една от които е Украйна. Установено е, че провайдърът е български и използва нелицензиран софтуер. При проверката на адреси в двата града, са иззети 2 сървъра с над 1 милион файла, съдържащи музика и филми. Конфискувани са и компютърни конфигурации. В компютър в София са намерени 2 гига байта педофилски материали с деца между 3 и 12 година, както и 300 компактдиска. При проверка на офис на престижна фирма в Пловдив пък е намерен лаптоп с 60 диска филми с дрогирани деца, които началникът на РЗБОП кап. Калин Георгиев определи като “отвратителни”. В същия компютър са открити и над 28 500 снимки.
Разследването продължава на територията на Европа, Азия и САЩ, съобщи още кап. Калин Георгиев. Той предполага, че ще бъдат установени още хора свързани с мрежата, и то - не само у нас, тъй като клиентите й се намират зад граница. Шефът на Офиса на ФБР в София Майк Кларк отказа да коментира случая, тъй като щатското законодателство забранява да се говори за текущи разследвания. Той обаче заяви че експлоатацията на деца е трансгранично престъпление и само чрез международно сътрудничество можем да се борим с подобни прояви.
МАРИЯ МАКСИМОВА
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Шестима души са задържани по случая с разбитата мрежа за детска порнография | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди