изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:56 EEST
Унгарци настояват за международни преговори за създаването на автономна област в Румъния    
По светаБукурещ. Председателят на Националния съвет на секуите Чапо Йозеф е изпратил отворено писмо до румънския президент Траян Бъсеску, в което настоява за започването на преговори с международно участие за обявяването на населената предимно с унгарци Област на секуите, обхващаща три окръга в Югоизточна Трансилвания, за еврорегион с териториално-административна автономия, предаде Медиафакс.

В писмото си, изпратено в края на работната седмица, Йозеф посочва, че намесата на президента Бъсеску в определянето на бъдещия статут на Косово представлява предпоставка за гарантирането на пълната и ефективна равнопоставеност на Областта на секуите, чрез приемането на закон за териториалната автономия, в съгласие с европейските принципи и практики. Йозеф определя като “много отговорно отношение” използването от унгарската общност в Областта на секуите на средствата на директната и парламентарната демокрация в борбата за териториална автономия. В отговор президентският говорител Адриана Сафтою заяви, че президентът отчита позицията на Националния съвет на секуите, но смята, че решението за област Косово не е възможно да бъде приложено в Румъния, тъй като в страната съществуват конституционни разпоредби, които са “много ясни в това отношение”. Самият Бъсеску пък посъветва Йозеф да прочете конституцията и законите на страната и предположи, че лидерът на Националния съвет на секуите вероятно бърка Румъния с Приднестровието.
Агенция “Фокус” припомня, че идеята за прилагането на предложеното от Траян Бъсеску на срещата му с френския президент Жак Ширак решение за статута на Косово и по отношение на Областта на секуите бе изразена наскоро и от други лидери на организации на унгарското малцинство в Румъния.
“Автономията на провинция Косово би могла да представлява за нас още модел, заедно с 18-те вече съществуващи в Европа автономии. Това е един модел, който няма да доведе до дезинтеграцията на Румъния, а напротив”, каза Фьодор Имре, вицепрезидент на Националния съвет на унгарците в Трансилвания. Председателят на Гражданския съюз на унгарците в Ковасна – Газда Золтан, също смята, че предложението на Траян Бъсеску за Косово е “хвърлило светлина” по въпроса за териториалната автономия на Областта на секуите. Золтан посочва, че и в този случай, подобно на предлаганото решение за Косово, не може да става дума за промяна на съществуващите държавни граници, а само за предоставянето на пълна автономия на областта. Золтан казва още, че настоявайки за автономия, инициаторите не забравят и защитата на румънското население, малцинство в областта.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Унгарци настояват за международни преговори за създаването на автономна област в Румъния | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди