изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:37 EEST
6 ДЕКЕМВРИ - НИКУЛДЕН    
ОбществоДенят е известен още като Рибни свети Никола. Православната църква отбелязва днес деня на св. Николай Чудотворец

Това е един от големите празници в българския народен календар. Той е в чест на светеца-покровител на водите, който пази хората от потоп и удавяне. Свети Николай властва над моретата, реките, езерата и над целия подводен свят (рибите, юдите, самовилите, халите, демоните). Нещо повече: ако небесните мълнии се падат на свети Илия, а подземният свят (мъртвите) - на арх. Михаил, то средната част, пространството между земята и небето, е частта на св. Николай.
   В народните представи той е крилат момък с изключителна физическа сила, летящ над моретата и бдящ над моряците и рибарите. Другаде пък го изобразяват като старец с дълга бяла брада - такава е и християнската иконографска традиция. Вярва се също така, че св. Никола е патрон на търговците и кираджиите; помага на младите хора да се оженят. Най-важното място в празника заема трапезата в чест на св. Никола. На нея задължително трябва да има прясна риба, главно - шаран. Рибата се пече увита в тесто, а ястието се нарича рибник. Шаранът се пълни с булгур, ориз, стафиди и орехи. Опичат се също и обредни хлябове - света Петка и свети Николай. Цялото семейство сяда на трапезата, а свещеникът я прекажда и после отрязва и взема опашката на рибника. Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над трапезата.
   Преданията гласят, че св. Николай спасил една гемия от потъване, като запушил дупката й с шаран. Затова на трапезата той трябва да бъде основното ястие, а останалите гозби задължително са постни. След обяда на мегдана се извива обичайното хоро, наричано някъде сглядно; на него се хващат всички моми, на които предстои женитба.
Празникът има и друга функция - той маркира времето на преход към зима. Счита се, че от него започва същинската зима, зимните вихрушки и бури. Вярва се, че на Никулден вали първият сняг, който светецът "изтърсва" от брадата си. Никулден е повратен момент и за рибарите - той бележи края на есенно-зимния риболовен период.
ПОВЕРИЯ И ЛЕГЕНДИ
Поверието казва, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св.Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата - като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.
Друг мит разказва, че с името на светеца е свързано възникването на с.Черноморец. Допреди няколко десетилетия селото носеше името Свети Никола, прието от основателите му заради донесена от морето икона с лика на Чудотвореца. Легенда разказва и за възникването на манастир край с.Емона. Според нея, веднъж, както се разхождал по Стара планина, светецът бил подгонен от турска потеря. Той хукнал към морето да дири спасение, а земята пред него растяла и се вдавала все по-навътре в морето. Там, където спрял, след време местните богомолци издигнали манастир с неговото име - като крепост срещу нашествениците. Вариант на тази легенда е познат и по северното Черноморие и разказва за появата на нос Калиакра и на намиращия се на север от него нос Свети Никола.
КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ?
Съвременните учени твърдят, че са възстановили облика на Николай Чудотворец. Италианският антрополог Луиджи Мартини е изучил мощите на светеца. Оказва се, че Николай Чудотворец е бил с ръст 167 см, употребявал е само растителна храна и е живял около 70-80 години. Ликът на светеца на иконите съответства на неговия истински облик.
 


Сходни връзки

6 ДЕКЕМВРИ - НИКУЛДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди