изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:02 EET
БНБ ПУСКА НОВА СРЕБЪРНА МОНЕТА    
ОбществоСлед толкова години преход, като че ли икономиката започна да се развива, а оттам наблюдаваме и развитие и ръст във финансовия сектор у нас. Повечето банки вече промениха своите виждания и избраха нови приоритети.

От институции, финансиращи предимно бизнеса, те вече се преориентираха към услугите за граждани. Свидетели сме на непрекъснатата надпревара между трезорите за намаляване на лихвените нива по жилищното кредитиране за първата година, например. Много са и преференциите, които се предлагат в потребителското кредитиране. Според статистика на специализирания в. "Банкеръ", за пет години потребителските и ипотечните заеми са нараснали десет пъти и от общо 570 млн. лв. в края на 2000 г. вече "гонят" 5.7 млрд. лева. Банките започнаха да се превръщат в центрове, около които никнат застрахователни компании, пенсионни и взаимни фондове, инвестиционни и лизингови дружества.
Свидетели сме и на втората консолидационна вълна в най-новата банкова история, чиято цел е изграждането на финансови конгломерати. И докато през 2004 г. само се говореше за сливания между големи играчи на пазара, през 2005 г. те вече са факт. Зад всичко това, разбира се, стоят банковите мениджъри.
Банкови мениджъри очакват в следващите няколко години пазарът на кредити в България значително да се разрасне и през 2008 г. общият размер на отпуснатите заеми да достигне 14.5 млрд. евро (в края на ноември 2005 г. той е 8.6 млрд. евро). Припомняме, че вследствие на консолидиране между три от големите банки на пазара у нас - Булбанк, Ейч Ви Би Биохим и Хеброс банк, ще се появи от 2006 г. банка, която ще бъде лидер във финансово-кредитния сектор - с общо балансово число от 6.45 млрд. лв., което ще й осигури пазарен дял от 21.7% от всички банкови активи. Тя ще контролира 22.6% от пазара за фирмени кредити с отпуснатите на дружества заеми за 2.59 млрд. лв. и ще бъде на първо място по привлечени депозити от граждани и фирми - 3.96 млрд. лева.
Статискитата сочи, че през 1662 г. на този ден са били пуснати най-старите банкноти в света, достигнали до наши дни - шведски далери.
Точно на професионалния празник на съсловието - 6 декември, БНБ пуска в обращение нова сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване на тема "Съкровищата на България". На лицевата страна на монетата е представена емблемата на БНБ. На обратната й страна е изобразена златната маска на тракийски владетел от могилата "Светицата" от края на V век пр. Хр., чийто откривател е д-р Георги Китов.
 


Сходни връзки

БНБ ПУСКА НОВА СРЕБЪРНА МОНЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди