изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:24 EEST
В Турция откриха археологически находки от преди 2 600 години    
По света Турски археолози откриха фигури на грифон и коне датиращи отпреди 2 600 години в прочутия храм на Атина по време на разкопките на древногръцкия град Фокея (днешна Фоча), провинция Измир.


Сайтът отбелязва, че намерените фигури на грифон с глава на орел и уши на коне са били използвани като свещени животни на богинята Атина за украсяване на терасите.

"Това са уникални произведения. Конят е символ на богинята Атина, а грифоните около храма, освен че са украсявали храма, също така и са го охранявали.

По-късно изображенията на грифоните са се появили и върху фокейските монети", каза ръководителят на разкопките във Фокея проф. д-р Йомер Йозийгит.

Първите разкопки във Фоча бяха направени между 1913 и 1920 г. от френския археолог Феликс Сартио. Разкопките под ръководството на Йозийгит започнаха през 1989 г.

Оттогава са намерени керамични ателиета, античен театър, Стената на Херодот, римски мозайки и много други гробници и постройки.
 
http://curious.actualno.com
 


Сходни връзки

В Турция откриха археологически находки от преди 2 600 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди