изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:07 EEST
ЛЮБИМОТО ЯСТИЕ НА ЙОВКОВ БИЛО ПЕЧЕНО ПИЛЕ С ЧЕСЪН    
КултураДобричлийката Славка Демирева издаде книга, в която описва малко познати или дори неизвестни досега факти за живота и творчеството на големия български писател. "Йовков и добруджанци" е книга за Човека Йовков

Почти никой не знае, че любимото ястие на Йордан Йовков, освен баницата, е било цяло печено пиле с чесън. Също и че Певецът на Добруджа е свирил на мандолина. За последното свидетелстват негови ученици, които разказват, че ги молил за целта да му събират пачи пера.
Тези и много други малко познати или дори неизвестни факти за живота и творчеството на писателя описва в книгата си "Йовков и добруджанци" добричлийката Славка Демирева. Книгата стана факт с изключителното  съдействие на вестник "Нова добруджанска трибуна". В нея са включени спомени на Йовкови ученици, събирани още през 60-те години на миналия век в селата Красен, Долен Извор, Краище, Росица.
И двамата родители на Славка Демирева - Петко Демирев и Цона Костадинова, са били ученици на Йордан Йовков. Именно от тях в продължение на години с интерес тя е попивала невероятните спомени и разкази. "Йовков е любимият ми писател още от детството, защото у дома много често се говореше за него" - споделя С. Демирева. Но не само това - красотата на словото и обаянието на разказа са пуснали корени в душата й още от най-ранна възраст. Докато майка й била улисана в отглеждането на петте си деца, баща й всяка вечер увличал челядта с невероятни разкази - за Йовков, за прототипите на неговите герои и какво ли още не. Негов братовчед, например, бил прототип на Вълчан от "Жътварят". Прадядото на Славка Демирева пък бил прототип на герой от "Другоселецът".
В книгата авторката пресъздава спомените в автентичен вид, не ги преразказва. Тя разказва още за Деспина Йовкова, за Дора Габе и т.н.
"Майка и татко разказваха, че Йовков като учител бил много добър. Учил ги дори на френски" - сподели С. Демирева. В същото време писателят бил мълчалив. Вечер сядал в едно ъгълче в кръчмата, пушел и наблюдавал хората и това, което се случва. Но бил много инициативен и деен. Когато в село Красен създали земеделско дружество, докарвал машини от Австрия.
Друг от любопитните факти, споменат в книгата, е за училището в село Красен. При строежа на сградата сложили в основата тогавашни монети, потопени в зехтин, както и бележка с това, кое правителство управлява в момента и кои са учителите в селото.
Славка Демирева разказва също за истината за смъртта на Деспина Йовкова. Има различни теории в тази връзка - едни казват, че е блъсната от дипломатическа кола, други - от камион. Авторката на "Йовков и добруджанци" казва, че Деспина е блъсната от чужденец, който след това години наред е пращал на близките й венци и цветя на датата на смъртта й, за да ги сложат на гроба й.
Книгата си авторката е посветила на 125-годишнината от рождението на писателя, 40-годишнината от смъртта на Деспина Йовкова и на родителите си.
 


Сходни връзки

ЛЮБИМОТО ЯСТИЕ НА ЙОВКОВ БИЛО ПЕЧЕНО ПИЛЕ С ЧЕСЪН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди