изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:03 EEST
ЛОВКИ МОШЕНИЦИ МАМЯТ НАИВНИЦИ    
Новини

Ако бъдат заловени, измамниците могат да търкат нара зад решетките до шест години 



Неизвестни хора се опитват да вземат парите на хора, които живеят по селата. Няколко жителите на село Вичево получили странни обаждания, научи НДТ. "По всичко личеше, че са разбрали номерата от указателя. Целта им е да ни завлекат с пари, които сме взели от рентите си. Знаят, че ги получаваме по това време на годината и затова се опитват да ни измамят", алармираха хората. "Непознат мъжки глас се обади у дома и потърси съпруга ми. Каза, че му е приятел от Добрич и че иска спешно да говори с него. Казах му, че го няма и да го потърси по-късно", сподели жителка на Вичево. Веднага след това, този човек позвънил на друг номер от селото, който се оказал роднина на предното семейство, на което звъннал. "Ало, обажда се най-добрият ти приятел. Знаеш ли кой?, попитал непознатият. "От Враца ли?" - отвърнали насреща. "Да, да от Враца. Предлагам ти да спечелим малко пари. Дай да отидем до Дулово и там ще ми дадеш пари да купим едни части. Само след 2-3 часа не само, че ще си възвърнем парите, но и ще спечелим".

Възрастни хора много често стават жертва на ловки мошеници, показа проверка на НДТ. Вестникът ни се порови в криминалната хроника през тази и миналата година и веднага "лъснаха" случаите, съобщавани от полицията. Заглавията - "Поредна измама с "маслосъбирачи изсмука 1500 лева", "Мошеници шетат из Каварна", "Измамник отне от възрастен мъж 1700 лева", "Мошеник мами добричлия с увеличение на пенсията", "Шаран се раздели с три бона" и много други.

Впечатление прави, че в повечето случаи измамниците се насочват към възрастни хора. Може би, поради по-притъпената им бдителност или поради факта, че хората от третата възраст често все още живеят в отминали времена, когато честността е била далеч повече на почит, отколкото сега.

А механизмите, с които действат ловките мошеници, са много и разнообразни. В едни от последните случаи измамници преметнаха жители на села от областта с предложение за изгодна сделка с дефицитни игли "маслосъбирачи" за производство на олио, които "жертвата" на другия ден можела да продаде с голяма печалба. Ама в крайна сметка си останала с пръст в устата и с поизтънял джоб - в единия случай с 1500 лева.

В центъра на Каварна пък мошеник преметнал възрастен мъж, като му обяснил, че дължи на сина му 430 лева, които желае да върне, но разполага само с едри банкноти. В крайна сметка потърпевшият дал на непознатия 140 лева, а пък измамникът си плюл на петите и духнал в неизвестна посока. От познатата схема с одребняването на парите се опарил и възрастен добричлия, който се разделил с 1700 лева в българска и чуждестранна валута.

При друг случай в балчишкото село Оброчище под предлог, че ще достави дърва за огрев, измамник задигнал 1000 лева от жител на село Кранево.      

С твърде плитко обещание за увеличение на пенсията неизвестен пък отмъкнал 100 лева и златен пръстен от възрастен добричлия.

Как е възможно човек да е толкова наивен, че да даде на напълно непознат, просто ей така, сума, равняваща се на средната работна заплата за една година?! Този въпрос си зададе вестникът ни през януари т.г. Тогава РДВР информира за поредния случай на измама. ертвата" се разделила с 3000 лева. Малко преди да попадне в примката на измамника, потърпевшият изтеглил сумата от банка в Добрич. Пред сградата бил срещнат от непознат за него мъж, който се заел да го убеждава, че банкнотите са фалшиви. Наивникът повярвал и му дал трите хилядарки като получил уверението, че мъжът ще ги смени с истински. Естествено, измамникът гушнал паричките и изчезнал тутакси.

При всеки един пореден случай на измама, РДВР се обръща към жителите на Добрич и областта да бъдат особено внимателни при примамливи предложения от най-различно естество, направени от случайно срещнати и  непознати за тях лица. Да не ги допускат доверчиво в домовете си и да не им  предоставят парични суми или други скъпи предмети за предложените от тях "услуги". Да бъдат особено внимателни към непознати, които им предлагат финансови сделки или примамливи "услуги" от различно естество.

НДТ пък напомня, че, за съжаление, в днешно време зад на пръв поглед милите думи и примамливи обещания, често се крият намерения за облагодетелстване на собствения джоб. А да се хванем лесно на въдицата и след това да чакаме полицията да хване мошеника, а той пък да ни върне парите, звучи меко казано наивно. Разбира се, в никакъв случай не омаловажаваме усилията на органите на реда в издирването на измамниците, но при всички случаи е по-добре да не се стига дотам.

От прокуратурата заявиха, че ако се докаже, че човек се опитал да измами друг, то той може да получи затвор до 6 години. 

НДТ

 


Сходни връзки

ЛОВКИ МОШЕНИЦИ МАМЯТ НАИВНИЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди