изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:19 EEST
НДСВ: Подновяването на кампанията за "царските имоти" цели дискредитиране на Симеон Сакскобургготски    
ПолитикаСофия. Подновяването на клеветническата кампания по темата за “царските имоти” цели дискредитирането на личността на Симеон Сакскобургготски. Тя е насочена и срещу защитата и неприкосновеността на частната собственост. Това се казва в съобщение на пресцентъра на НДСВ по повод днешни публикации в пресата и изказвания по време на парламентарния контрол.


От НДСВ припомнят, че с решение на Конституционния съд от 1998 година е отменена национализацията на царските имоти. Въз основа на решението на Конституционния съд на царското семейство от общо 17 имота, частично са върнати: 980 дка имоти от Резиденция “Врана” (от общо 3500 дка). Около 920 дка от тях собствениците са дарили на Столичната община.
Върнати са още и “Царска Бистрица”, “Саръгьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и Бели Искър. Решението на Конституционния съд дава основание да се смята, че процедурите са осъществени в рамките на българските закони. За останалите имоти претенции не са предявявани.

Агенция “Фокус” публикува и пълния текст на съобщението на НДСВ:
По повод днешни публикации в пресата и изказвания по време на парламентарния контрол, смятаме за необходимо за пореден път да припомним следните факти:
През 1998 г. Конституционният съд постанови за противоконституционен законът за обявяване в държавна собственост на имуществото на царете Фердинанд и Борис и техните наследници. На практика с това беше отменена национализацията на техните имоти.
Според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на Кимон Георгиев /министър-председател/, царските имоти са 17. От тях, въз основа на решението на КС, на царското семейство частично са върнати:

Резиденция “Врана” – от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община
“Царска Бистрица”
“Саръгьол”
“Ситняково”
Къща в гр. Баня
Горски масиви в района на град Самоков - Боровец и Бели Искър

Именно решението на Конституционния съд дава основание да се смята, че процедурите са осъществени в рамките на българските закони. Както е известно, решенията на Конституционния съд са задължителни за всички органи, институции, физически или юридически лица.
За останалите имоти не е провеждана процедура за възстановяването им, нито са предявявани искания за обезщетение. Клеветите относно претенции за “собственост на връх Мусала”, както и гори в Пирин планина и Разложката котловина, са абсурдни.
Често се говори, че някои от царските имоти са собственост на Интендантството, а не на царското семейство. Държим отново да подчертаем, че Интендантството никога не е било държавна институция и не е разполагало с държавни средства. То представлява личната администрация /секретариат/ на царете Фердинанд, Борис и Симеон, и е управлявало техните собствени средства от цивилната листа на Царя, т.е. заплатата на Царя, гласувана от Народното събрание. Затова пълното му наименование е Интендантство на цивилната листа на Царя.
Връщането на тези имоти на техните собственици даде възможност те да бъдат възстановени, поддържани и управлявани с грижата на добър стопанин.
Напълно неоснователни са упреците, че се провежда незаконна сеч в горите на царското семейство. За тяхното съхранение и управление е създадено частно лесничейство, което осъществява своята дейност, съобразно държавната лесоустройствена програма.
Както е известно, процесите на реституция у нас започнаха през 1992 г. Години наред Симеон Сакскобургготски не е потърсил правата си върху своите наследствени имоти, въпреки предложения за съдействие от страна на много наши политици и експерти. Едва през 1998 г., и то по искане на тогавашния главен прокурор г-н Иван Татарчев, е образувано конституционното дело. Това направи възможно връщането на част от незаконно конфискуваното имущество, което 50 години е било ползвано неправомерно, а много от вещите са били разграбени.
Подновяването на клеветническата кампания по темата за “царските имоти” цели дискредитирането на личността на Симеон Сакскобургготски. Тя е насочена и срещу защитата и неприкосновеността на частната собственост.
 


Сходни връзки

НДСВ: Подновяването на кампанията за "царските имоти" цели дискредитиране на Симеон Сакскобургготски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди