изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:19 EEST
В. "Позвънете Новини": 45 държави скочиха срещу РИОСВ-Варна    
ЕкологияВарна. 45 страни-членки на Бернската конвенция призоваха българското правителство да спре изграждането на ветрогенераторни централи край Балчик и Калиакра. Това съобщиха от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Резолюцията на Бернската конвенция е с гриф от началото на декември.


Заключението на международния експерт Ги Жари, който посети България през октомври е, че докладът за оценка за въздействието върху околната среда, одобрен от РИОСВ – Варна, и с който се разрешава строежа на вятърните централи, е базиран на непълна информация. Не е направена адекватна оценка на риска за птиците, смята Жари. Международният форум потвърдждава становището на БДЗП и други неправителствени организации, че решението за ветрогенераторите е взето прибързано.
Притеснения за съдбата на гнездящите птици, които мигрират през България, изказаха делегациите на Унгария и Украйна, съобщиха още от БДЗП. Холандците пък изразили недоумение, че изследвания на БДЗП, които са подпомогнати от Холандското правителство и Европейската комисия, не са взети под внимание от РИОСВ - Варна.
Районът около Калиакра е орнитологично важно място от световно значение за опазване на птиците. Уникална природа обхваща местообитания за над 131 вида птици, които са определени като уязвими или застрашени по Директивата за птиците на ЕС и Закона за биологичното разнообразие. Само за един сезон над площадките при Калиакра прелитат 29 000 бели щъркели, пеликани и жерави, както и около 2 500 грабливи птици. 40% от птиците прелитат на височина под 150 метра, а само 9% от - на височина над 500 м. Следователно те ще бъдат засрашени от генераторите, твърдят от БДЗП.
В повечето случаи птиците са от почти цяла Източна и Средна Европа. Щъркелите и малките кресливи орли идват от Германия и Русия, пеликаните освен от Сребърна са и от делтата на Дунав. Мястото е от критична важност за птиците, защото то е точно "на ъгъла" , където бреговата ивица сменя направлението си от изток-запад на север-юг, твърдят орнитолози. То е особено важно за реещите се хищни птици, които идват от североизток, загубили височина заради залива до Балчик. Точно там започват да набират височина, сочи анализа на БДЗП.
http://www.focus-news.net/

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ВЕТРЕНИТЕ ГЕНЕРАТОРИ В КАВАРНЕНСКО СА ИЗВЪН ЗАЩИТЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ

200 МЛН. ЕВРО ЗА ВЯТЪРНИ ГЕНЕРАТОРИ КРАЙ КАВАРНА

"ЙОМИ ИНЖЕНЕРИНГ" ЧАКА РЕШЕНИЕТО НА РИОСВ

"ЙОМИ ИНЖЕНЕРИНГ" ДАРИ 30 ХИЛ. ЛВ. НА ОБЩИНА КАВАРНА

 


Сходни връзки

В. "Позвънете Новини": 45 държави скочиха срещу РИОСВ-Варна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди