изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:35 EET
ДЕЦА, ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН!    
Общество

Самоубийството на 14-годишната Магдалена за пореден път събуди общественото мнение и провокира безброй въпроси. Защо децата ни посягат на живота си? Какво ги кара да убият мечтите си и почернят семействата си? Не трябва да търсим виновни, а да обясним на децата, че животът е най-висша привилегия



Миналата седмица 14-годишната Магдалена Върбанова Марева се хвърли от 14-ия етаж на семейния апартамент в блок 40 на ж.к. "Дружба". Добрич е потресен от поредната трагедия, от това, че зачестиха случаите, в които млади хора посягат на живота си. За това свидетелстват и многобройните коментари по темата в сайта на НДТ. Вестникът ни днес публикува някои от мненията, както и резултатите и коментарите във връзка с анкетата "Защо учениците се самоубиват?" Тя стартира в края на миналата година, след поредното самоубийство на дете.

"Аз познавам Магито от 6 клас. Тя беше много красиво, лъчезарно и усмихнато момиче... Не само в "Дора Габе" тъгуваме за нея, а цял Добрич. Поклон пред светлата й памет!"

"Много ми е мъчно за Магито... Тя беше усмихнато и лъчезарно момиче и винаги се е смяла. Много ни липсва."

"Не съм познавал това момиче, не съм от град Добрич (от Казанлък съм)... Животът продължава, само не трябва да се забравя това момиче. То трябва да остане в сърцата на приятелите и дори на непознати като мен... Тя ще живее вечно!

"Никога, каквото и да е станало, няма да се предавате, хора! Това е живот, това е самото лице на живота, в който сме ние... Нищо не се оправя със смърт! Нека помислим и за семейството ни, и за близките ни... те ни обичат и бдят винаги над нас. Обичайте се и бъдете силни! Никога не се отчайвайте!

"Жалко! Няма нищо по-страшно от смъртта! Винаги има смисъл да живееш... Господи, каква трагедия..."

"Не познавам детето, но съм потресена. Какво ли е наранило детската мила душа, да вземе това решение? Може би, отговорът е отнесла със себе си. Поклон и съболезнования на близките"

"Винаги си струва да се продължи нататък и да се опита! Смъртта не решава проблема, а явно такъв е имало."

"Не бива да се мълчи за такива случаи, а да се говори много, за да се помнят нещата, защото няма по-трагично от това едни родители да погребат детето си. Трябва да се говори и да се премахнат всички причини за това едно дете да посегне на живота си. Поклон пред паметта на това момиче! Дано на никого да не се случва такава трагедия!"

Каквото и да кажем за случилото се, едва ли са достатъчни думите... Анкетата на НДТ, стартирала в края на 2004 година по повод друг трагичен инцидент, показва, че според повечето хора, причина за подобни нещастия стават наркотиците, следват конфликтите в семейството, сектите и несподелената любов. Ето и един от коментарите в анкетата:

"Наркотиците са само една причина. Много са нещата, които водят тийнейджърите да прекратят живота си... Начинът на живот е много по-подтискащ, най-вече, когато тези деца са без родители или се чувстват сами, когато нямат подкрепа, никой не иска да отдели малко време да си поговори с тях... Друга причина са сектите... Много от тях, като така наречената "готик", проповядват черна религия или молитва и отдаване на дявола.

Но най-голямата причина, мисля, сме НИЕ - РОДИТЕЛИТЕ. Ние сме тези, от които децата се учат, ние сме тези, които не обръщаме внимание, нямаме време да поговорим и отделим няколко минути от "ценното" ни време, ние сме тези, които ги отблъскваме в многото случаи... Просто децата нямат детство и ние им го отнехме, без дори да ни мигне окото".

НДТ в никакъв случай няма намерение за пореден път да рови в раната на онези родители, чиито деца са предпочели смъртта. Нито пък искаме да сочим с пръст някого - родители, учители, общество и т.н. и да лепваме етикета "Ти си виновен". Но искаме да призовем всички нас, възрастните, да чуем децата си. А те понякога викат с всичка сила! Нека намерим време да поговорим, да ги прегърнем, да им кажем, че ги обичаме!

А вие, деца, знайте, че животът е най-висша привилегия и няма нищо по-ценно от това сутрин да видиш слънцето, да срещнеш усмивката на приятел, да целунеш любимия човек. Да можеш да се изкачиш на върха, макар и преди това да си бил на дъното. Днес да плачеш, а утре да се смееш. Да се зарадваш на първото зъбче на своето дете и да прегърнеш внучето си. Да остарееш и да си кажеш, че си живял истински!

Деца, нищо не е толкова страшно, колкото изглежда и няма непоправими неща. Човекът е така устроен, че днес скърби, а утре се радва.

Знайте, деца, че животът е низ от лоши и хубави мигове. И заради всички тях със сигурност си струва да живееш!

 

 

 

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ДЕЦА, ЖИВОТЪТ Е БЕЗЦЕНЕН! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.31 секунди