изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:57 EEST
IN MEMORIAM    
ОбществоНа 7 декември т.г. почина проф. д-р Петър Георгиев Попов.


Роден през 1932 г. в София. След освобождението на Добруджа /1940/ семейството му идва в Добрич, тъй като майка му произхожда от добруджански род. Баща му - д-р Георги Попов, е известен на добричлии като дългогодишен лекар-интернист.
Завършва средното си образование в Добрич и висше медицинско във ВМИ в Пловдив през 1958 г. Започва работа във вътрешно отделение на Добричката болница, където придобива специалност по вътрешни болести. През 1965 г., след конкурс, е приет за редовен аспирант в катедрата по стомашно-чревни заболявания при ИСУЛ, където защитава дисертация на тема: "Паралелни проучвания на стомашния рак". Работи в Института по гастроентерология и хранене - като асистент и главен асистент, а през 1978 г. е хабилитиран за доцент. През последното десетилетие е избран за професор и работи в Транспортна болница в София, където завежда Клиника по гастроентерология и едновременно с това е заместник-директор на болницата. Там се пенсионира през миналата година, като продължава да работи като консултант.
Дълги години е републикански консултант по ендоскопия на стомашно-чревния тракт. Той бе един от най-известните и авторитетни български гастроентеролози и ендоскописти у нас, познат и в чужбина.
Автор е на над 120 публикации, а така също на редица монографии като "Гастроинтестинална ендоскопия" /за която е удостоен с наградата за най-добра монография по проблемите на медицината през 1988 г./, "Рак на стомаха", "Полипи на храносмилателната система" и др.
През целия си трудов живот проф. Попов остана свързан с Добруджа и добруджанци. Много са нашите съграждани, които търсеха и намираха консултации и помощ от него, а той на никого не отказваше съдействие, за което те ще му бъдат вечно благодарни и никога няма да го забравят. Няма да го забравят и  неговите колеги и многобройни приятели в Добрич.
Вечна му памет!
Доц. д-р Т. Ташев

 


Сходни връзки

IN MEMORIAM | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди