изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:27 EET
ДОБРУДЖА ТРЯБВА ДА ПОМНИ ХРИСТО ГОСПОДИНОВ!    
КултураС поредица от арт-събития през тази година неговата дъщеря Велина почете паметта му и отбеляза 60-годишнината от рождението му

Изложба "Учител & ученик" ще се открие утре от 17.30 ч. в Художествената галерия в Добрич. Свои творби ще представят художниците Велина Христова и Тодор Балев. Експозицията ще е посветена на бащата на художничката - известния добрички творец Христо Господинов. Изложбата ще е последното от поредицата арт-събития, с които Велина Христова през тази година почете паметта на баща си и отбеляза неговата 60-годишнина.
Идеята за съвместната изложба с Тодор Балев се появила през лятото, когато творецът чествал своята 70-годишнина. Той е първи учител както на Христо Господинов, така и на неговата дъщеря. "Почувствах необходимост да го поканя да направим изложба заедно... И той прие" - сподели В. Христова. За съвместната експозиция Тодор Балев е нарисувал серия от маслени портретни платна на Христо Господинов. Ще представи също други свои творби, сред които и живописни пейзажи. Велина Христова ще покаже в изложбата акварелни работи, повечето от които са правени през тази година. "Това е моят коледен подарък за баща ми" - сподели художничката и добави, че, когато се случило нещастието с него, първата й мисъл била да направи постоянна експозиция с негови творби. Такава наистина се подготвя и вероятно ще бъде факт през пролетта на следващата година. Очаква се изложбата "Учител & ученик" утре да бъде открита от известния изкуствовед Димитър Грозданов. Той е приел поканата и, ако времето не му попречи, ще пристигне в Добрич.
От поредицата арт-събития е и откриването на изложба на творби на Христо Господинов и Велина Христова в Генерал Тошево. Експозицията бе открита по време на Йовковите тържества през ноември. Новото е месинговата паметна плоча, поставена до монументалното керамично пано в сградата на община Генерал Тошево, което е дело на Хр. Господинов. Откриването на плочата ще се състои днес.
"Добруджа не бива да забравя личности като Христо Господинов. Струва си той да бъде запомнен и да служи за пример на следващите добруджанци. Да помнят какви смели, талантливи и горди хора е раждала тази земя" - сподели още Велина Христова и добави: "Добруджа трябва да помни Христо Господинов!".
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖА ТРЯБВА ДА ПОМНИ ХРИСТО ГОСПОДИНОВ! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди