изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:51 EET
Б. Борисов: Царят загуби шансовете да се бори за президент    
ПолитикаВ края на 2005 -та  единственият сигурен претендент за президентските избори догодина е настоящият държавен глава Георги Първанов, който заяви, че няма политически причини, които биха могли да го разколебаят да се кандидатира за втори мандат.

Лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски в неделя отказа да се ангажира с възможната позиция на НДСВ за президентските избори.

“Всички говорят за президентските избори и какво ли не се чува”, коментира той. Според него е естествено всяка партия да се стреми да има собствен кандидат, но едновременно с това подчерта, че има много начини една партия да се идентифицира, не само със свой кандидат.

Ден по-рано столичният кмет Бойко Борисов, който бе избран за политик на годината от слушателите на Дарик радио, също отказа да коментира плановете си дали ще се кандидатира за президент, но изрази съмнение, че неговият бивш политически патрон Симеон Сакскобургготски има възможност да спечели тази битка.

Царят загуби шанса да се бори за президент

“Считам, че с влизането си в коалицията с БСП и ДПС царят, аз много го уважавам, но той загуби шанса да се бори за президент. Така си мисля. Разбира се, ако се кандидатира, му пожелавам успех. С влизането в коалицията образът му се разми” каза Бойко Борисов пред Дарик радио.

“Аз много го уважавам този човек и много му вярвам, и не мога да разбера защо отиде на този ход. Може би е по-мъдър от мен, може би вижда по-далече. И ако някога се окаже, че е бил прав, аз ще си върна думите назад и ще се срамувам от тях дори. Иначе, с президента Първанов аз работих много добре като главен секретар. С една дума сме се разбирали”, допълни Борисов в отговор на въпрос чия кандидатура евентуално би подкрепил.

Първанов: Само лични причини могат да ме спрат

“Сигурно аз ще бъда последният, който ще се включи в тази твърде ранна дискусия за президентските избори. Ако трябва да се търси втори мандат, то е за продължение на политиката, за продължение на идеи, инициативи”, каза от своя страна президентът Георги Първанов в предаването “Годината” на Дарик.

Той добави, че ако има разколебаване от негова страна, би могло да е само от личен характер. “Всеки си има своите лични грижи и своите лични ангажименти. Мнозина у нас минаха през политиката и се застояха 15 и повече години. Това е доста дълго време, политиката изхабява и в този смисъл, ако имам колебания, то те са от личен характер”, каза Първанов и уточни, че няма политически причини, които биха го спрели.

В същото предаване премиерът Сергей Станишев заяви, че Георги Първанов е неговата кандидатура за президент и добави, че няма нищо против Първанов да бъде общ кандидат на управляващата коалиция. Същевременно министър-председателят констатира, че доверието в управляващата коалиция се увеличава и хората виждат, че не става въпрос за пазарлък.

БКП се е разроила на много партии и всички слушат Станишев

От своя страна Бойко Борисов коментира, че според него в България не може изобщо да се говори за ляво, дясно и център, защото БКП се е разроила на няколко партии.

“Тук става въпрос, че в България, според мен, БКП се е разроила в няколко партии и те много синхронизирано действат помежду си. И затова в общи линии те си имат една много балансирана политика, слушат внимателно премиера Станишев. На тези въпроси, които изискваха ясен отговор, той не отговори - царските имоти, магистрала "Тракия", незабавно изтегляне от Ирак. Това са най-първите обещания или най-първите думи в лозунгите, които слушахме в парламентарните избори. Нито едно от тях не се случи”, коментира Бойко Борисов, като припомни и обещанията за големи заплати.

Според него, в момента управляващите шикалкяват, вместо да кажат, че предишното правителство е извършило нещо нередно и не сезират прокуратурата.

Той повтори, че управляващата коалиция БСП – НДСВ – ДПС не е добра за държавата, защото се размива отговорността. Борисов обаче пропусна да отговори на въпроса дали и НДСВ е издънка на БКП.

Бившият главен секретар разкритикува НДСВ и по-специално бившия се началник в МВР Георги Петканов, че не се съпротивляват на уволненията във ведомството.

“Ето, да речем, вътрешният министър сменя директори на регионални дирекции. Царят или бившият премиер ги е правил генерали или ги е правил... каквито там началници, регионални директори. Техният министър, Петканов, е сега министър на правосъдието. Все едно не му чуваме гласеца. Защо не се обади и да каже: А бе, чакайте, бе, защо ги сменяте, нали аз ги слагах, какво направиха лошо? Петканов, защо не се обади наистина Петканов?

Борисов отново отклони въпроса ще прави ли партия, като подчерта, че е посветен на задачите, които има като кмет на София.

“Човек, като почне да прави много планове, много да се вглежда в бъдещето, то никога нищо не се случва. Животът е това, което е днес, и днес трябва да се раздадем на мястото, което сме. И аз мисля да не се разпилявам изобщо извън преките ми ангажименти в столицата”, каза ген. Борисов.

Той освен това поясни, че един от проблемите в новите партии е недостигът на подходящи кадри.

“Всеки ден говорят за партии и виждате, че всеки ден се, пък, правят партии. И какво като се направи партия? Нали за да направи партия, най-важното е да намериш подходящи хора и то доста, които могат и да вършат работа, и да са неопетнени, и да внимават в това, което ще правят. Да разчиташ на тях. Замислете се вие колко близки или колко хора такива можете да посочите - двама, трима, пет. А трябват, примерно, 100 за депутати, 100 за министри. Банка данни да имаше, банка от кадри”, обясни Борисов.


http://mediapool.bg
 


Сходни връзки

Б. Борисов: Царят загуби шансовете да се бори за президент | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди