изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:43 EEST
ЗАРАДИ КРАЯ НА СЕЗОННАТА ЗАЕТОСТ РАСТЕ БРОЯТ НА БЕЗРАБОТНИТЕ    
ОбществоС приключване на голяма част от сезонните дейности в областта на туризма, селското стопанство и лятната търговия, потокът от безработни в дирекция "Бюро по труда" в Добрич за ноември се е увеличил.

В началото на декември регистрираните в дирекцията хора без работа от  трите общини - Добрич град, Добричка и Крушари, са наброявали 6625 лица. Техният обхват се е увеличил с 497 спрямо предходния месец октомври. Равнището на безработица е достигнало 10,01 процента и бележи нарастване от 0,75 пункта.
Този процес на нарастване на безработицата е типичен за  есенно-зимния период на годината и е свързан с ограничените възможности на местната икономика извън туризма и селското стопанство. За това усилията ни са насочени към разкриване на работни места на първичния пазар на труда в останалите сфери, извън сезонните дейности - коментира старши експертът от ДБТ Маргарита Матева. В сравнение с ноември м.г. обаче, броят на безработните чувствително е намалял - с 1586 лица.
От всички безработни през ноември - 6625 лица, жените, останали без работа, са 3873 и заемат трайно повече от половината - 58 процента. Младежите до 29 години са 1717 лица и представляват една четвърт - 26 процента, в структурата на безработицата. Намалял е както техният брой, така и относителният им дял, с което се нарушава тенденцията младите хора да поддържат над 30-процентен дял през последните години, коментира М. Матева.
 През ноември 325 безработни лица са започнали работа, като 200 от тях са жени, 85 - младежи до 29 години, а 54 са специалисти с висше образование. За периода януари-ноември 2005 година 6353 безработни лица са устроени на работа във фирмите от региона и почти всичките от тях - 97 процента, с активното съдействие на Бюрото по труда.
 По програми за заетост са работили 1785 лица, а на работни места, за които фирмите са ползвали субсидии от държавния бюджет - 393 безработни - младежи до 29 години,  лица с намалена работоспособност, продължително безработни, самотни родители и майки с деца до 3 години, жени над 50 г. и мъже над 55 г. и лица от други  неравностойни на пазара на труда групи. НДТ

 


Сходни връзки

ЗАРАДИ КРАЯ НА СЕЗОННАТА ЗАЕТОСТ РАСТЕ БРОЯТ НА БЕЗРАБОТНИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди