изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:13 EEST
НАЙ-ЗАКЪСАЛИТЕ "ВиК" - В САМОСТОЯТЕЛНА ГРУПА    
НовиниТова е заявил при среща с кмета на Добрич министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов

В съботния ден кметът на Добрич Детелина Николова се е срещнала с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който е открил нов цех към "Девня пласт" за производство на тръбни системи под налягане, съобщи вчера тя. По време на разговора между двамата е станало ясно, че добричкото водно дружество е сред най-закъсалите в страната. "Коментирахме с министър Гагаузов 13-те "ВиК" -та в страната, които са одобрени с проекти за реконструкция на водопреносната мрежа по ИСПА. А. Гагаузов заяви, че възнамерява да отдели в самостоятелна група три от тях, които са в най-тежко икономическо положение и не могат да осигурят своя дял от 25 % от стойността на проекта. Това са дружествата в Добрич, Габрово и Кюстендил" - разказа още Д. Николова.
Припомняме, че "ВиК" - Добрич, съвместно с общината кандидатства по проект към програма ИСПА и бе одобрено във втория транш от дружества. Общата стойност на проекта е 40 млн. евро, от които ИСПА финансира 75 %. "Ние ще продължим да настояваме 25 % от финансирането да бъдат отпуснати от Министерство на финансите, тъй като дружеството от една страна е в тежко икономическо състояние, а от друга - то е държавно дружество. Отново ще изпратим всички писма и документи, които са необходими, за да бъде заложено това финансиране в бюджет 2006, така че МФ да може през следващата година да отпусне тези средства и проектът реално да стартира" - каза кметът Д. Николова. Реално с осъществяването на този проект в Добрич ще бъдат подменени 114 км вътрешни водопроводи, разделени в 13 зони. Управителят на водното дружество Величко Василев заяви за НДТ, че по този начин ще бъдат обновени около 70 % от каналната и водопреносна мрежи в града.
В. Василев каза още, че продължават преговорите с представители на собствениците на електроразпределителното дружество и принципала - МРРБ, относно задълженията на "ВиК" към тях. Една от схемите за издължаване, която е била коментирана по време на среща на представителите на двете търговски дружества със зам.-министър Димчо Михалевски в МРРБ миналата седмица е дълг срещу собственост. "По закона за енергетиката до 2011 г. всички съоръжения до електромер трябва да бъдат продадени на енергоразпределителните дружества. В тази посока се водиха разговорите и сме предприели оценка на съоръженията, която, се надявам да приключи до края на февруари" - разказа още В. Василев. Така водното дружество ще успее да изплати между 3 и 4 млн. от задълженията си към енергодоставчика, добави още управителят на дружеството.
 


Сходни връзки

НАЙ-ЗАКЪСАЛИТЕ "ВиК" - В САМОСТОЯТЕЛНА ГРУПА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди