изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:44 EEST
СДС даде ултиматум на своите да избират между Петър Стоянов и Надежда Михайлова    
ПолитикаНационалният съвет на СДС даде ултиматум на председателите на общинските и областни организации на СДС да решат до следващото заседание дали да продължат да заемат тези места или да членуват в “Съюз Дясна Алтернатива” на Надежда Михайлова.

Ако останат във фракцията, те ще изгубят само постовете си, но не и членството си в СДС.

Предложението бе направено от лидера на СДС Петър Стоянов, който подчерта, че бил против налагането на наказания.

Решението произтича от устава на СДС, според който всяко формирование  вътре в партията трябва да бъде одобрено от Националния съвет, обясниха членове на съвета. Предложение за легитимиране на “Дясна алтернатива” обаче въобще не е правено. Близки до ръководството на партията казаха, че по време на заседанието Ваньо Шарков се е опитал да предложи одобряването на фракцията, но се е отказал заради негативните реакции.

При гласуването 50 от членовете на съвета са подкрепили ултиматума на Петър Стоянов, четирима са се въздържали, а други четирима са били против, сред които Надежда Михайлова, Ваньо Шарков и още двама общински шефове в СДС, участвали в учредяването на “Дясна алтернатива”.

“В СДС трябва да приключим с отлюспванията и изключванията, затова по мое предложение Националният съвет даде това право на избор на областните и общинските ръководители на партията да преосмислят решението си за членство в “Дясна алтернатива”. Аз си мисля, че те ще го направят”, каза след заседанието Петър Стоянов.

По думите му с действията си основателите на новата фракция вредят на СДС, защото техните тези са издигнати на една лъжлива основа.

“Нашите симпатизанти биха могли да си помислят, че съюзът е създаден да ражда паралелно лидерство в СДС”, допълни Стоянов. Според него не само СДС, но и никоя друга партия не може да си позволи да търпи подобно поведение.

“Има решения на Националната конференция, на Национален съвет и много просто, който не иска да приеме тези решения да поеме своя кръст. Той може, ако иска, да напусне СДС и да избере друга партийна формация”, допълни Стоянов.

Националният съвет излезе и със специално решение-декларация, обвинявайки “Дясна алтернатива”, че въпреки усилията на новото партийно ръководство връща СДС три години назад.

В същото време Надежда Михайлова отказа да седне на една маса заедно с Петър Стоянов и говори пред журналистите извън залата. Тя заяви, че единственото нещо, което може да я накара да напусне СДС, е ако види, че партията започва да изменя на идеалите си.

“Много съм изненадана от излишната нервност и от репликите, които чух. Нежеланието да водиш диалог вътре в партията, нежеланието да водиш диалог със съюза, нежеланието да водиш диалог в коалицията, каквото беше действието срещу Праматарски и нежеланието да се води диалог в дясно с начина, по който се интерпретира желанието за членство на ДСБ в Европейската народна партия, показва, че едно се говори, а друго се върши”, каза Михайлова.

Тя призова колегите си в СДС да не се страхуват от чуждото мнение.

“Принципът “който не е с нас е срещу нас”, не е подходящ за демократична партия. Аз няма да се откажа от позицията си, защото “Дясна алтернатива” е фракция на хора със позиция”, добави Михайлова, която през октомври загуби лидерския пост в партията. Тя учреди фракцията си на 11 декември в Плевен.

Михайлова опроверга думите на Петър Стоянов за алтернативното лидерство, като изтъкна, че “Дясна алтернатива” няма лидер, а само управителен съвет от 21 души.

Настоящото ръководство на партията е останало изключително недоволно и от решението на Михайлова да не предаде управлението на фондация “Демократична алтернатива” на новия НИС на СДС. Михайлова е председател на управителния съвет на фондацията и в партията има опасения, че тя ще бъде използвана предимно за финансиране на новата фракция.

В същото време Националният съвет на СДС реши да даде мандат на Петър Стоянов да преговоря за издигане на единна дясна кандидатура за президент.

По думите му разговорите ща започнат още в началото на януари.

Стоянов не пожела да очертае профила на евентуалния кандидат. Според него еднакво успешни са и двата варианта- той да е от политическия или гражданския сектор.

СДС има намерение да инициира и внасянето в парламента на законопроект за разследване на престъпленията на бившия комунистически режим.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

СДС даде ултиматум на своите да избират между Петър Стоянов и Надежда Михайлова | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди