изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:26 EEST
Посолството ни в Либия поиска д-р Здравко Георгиев да напусне Джамахирията    
Новини Посолството ни в Либия поиска Триполи да даде разрешение на д-р Здравко Георгиев да напусне Джамахирията.

Дипломатите ни в либийската столица са изпратили нота до консулския отдел на либийското външно министерство с искане той да бъде изваден от черния списък и да получи изходна виза.
Консулският отдел на либийското външно министерство трябва да я препрати до прокуратурата. Отговорът на искането се очаква до две седмици.

Вече година и половина д-р Георгиев е на свобода, но няма право да напуска Джамахирията, защото присъдата му бе обжалвана пред Върховния съд. Либийският адвокат Осман Бизанти вчера коментира, че след решението на Върховния съд на Либия задържането на д-р Георгиев в Джамахирията е равносилно на ограничаване на неговата лична свобода. Въпреки, че съдът върна делото срещу българските медици за ново разглеждане в Бенгази и докторът е отново обвиняем, според либийските закони Наказателният съд в Бенгази не може да постанови друга присъда, по-голяма от предишната, която той вече е излежал в затвора.

Отложена е предвидената за утре среща между Асоциацията на роднините на заразените със СПИН либийски деца с представители на българското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия. Това съобщи АФП, която се позова на официален либийски представител, пожелал анонимност. На срещата трябваше да бъдат обсъдени обезщетенията, които българската страна ще изплати.

Източник на АФП е казал, че срещата е била отложена поради отрицателния ефект, който е оказало решението на Върховния съд. Либийският източник е посочил още, че новата дата на преговорите ще бъде определена по-късно. На тях ще присъстват и представители на международната общност, между които служители на ЕС, британци и американци. Междувременно световната преса продължава и днес да коментира решението на Върховния съд в Либия да върне делото на българките за ново разглеждане и да отмени смъртните присъди. Австрийският вестник “Дер Щандарт” обръща внимание на разговорите между асоциацията на роднините на заразените деца и български представители. Точният размер на вноските, които България ще внася в международния фонд за подпомагане на заразените либийски деца, се очаква да бъде обявен утре, припомня “Дер Щандарт”.

Заместник председателят на НДСВ Пламен Панайотов, прогнозира пред Би Ти Ви тази сутрин, че казусът с българските медици в Либия ще намери адекватно решение през следващата година. Според него дори и България да плати за завръщането им вноска в международния здравен фонд това няма да накърни тяхната невинност. Фондът бе създаден миналия петък и неговата цел е да търси, набира и координира разпределянето на финансова и материална помощ.
http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Посолството ни в Либия поиска д-р Здравко Георгиев да напусне Джамахирията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди