изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:00 EEST
КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА - 2 ЯНУАРИ    
КалендарКАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА : 1611 - Унгарската графиня Елизабет Батори е обвинена в убийството на 600 момичета, в чиято кръв се е къпала, за да направи кожата си нежна. 1943 - В хода на Втората световна война (1939-1945 г.) немската войска започва отстъпление от Кавказ. 1959 - Изстреляна е съветската космическа станция “Луна 1” - първата ракета, която достига до Луната. 1971 - В Израел е открит скелет на разпънат на кръст мъж, за който е изказано предположение, че е на Исус Христос. 1963 - Влиза в действие радиорелейната линия Москва-Букурещ-София и е приета и излъчена първата телевизионна програма от чужбина.


 


2014 г.

Петметровият астероид 2014 AA се разрушава напълно в атмосферата при падането му в 04.50 по Гринуич в Атлантически океан.

2013 г.

В Русия с президентски указ пределната възраст за пенсиониране на държавните служители се определя на 70 години.

2012 г.

Командващият въоръжените сили на Фиджи Франк Байнимарама отменя военното положение, което е въведено през април 2009 г в страната, след като Апелативният съд на Фиджи обявява преврата от 2006 година за незаконен. Тогава военните налагат тежка цензура на медиите и забраняват публичните събирания.

2012 г.

Вандали обезглавяват статуята на покойния папа Йоан Павел ІІ в италианския град Ричоне (Риционе), провинция Емилия-Романя.

2011 г.

В 20 часа 20 минути 18 секунди по Гринуич северно от Арауко, Чили (38.354S,73.275W) на дълбочина 21 км. е регистрирано земетресение от 7.1 степен по скалата на Рихтер.

2006 г.

Покрив на ледена пързалка в Бавария рухва от дебелата снежна покривка, загиват 15 души, в т.ч. 11 деца.

2001 г.



Сила Калдерон става първата жена-губернатор на Пуерто Рико. Сила Мария Кардерон Серра, родена на 22 септември 1942 г., е седмият губернатор на държавата Пуерто Рико от 2001 до 2005 г. Тя е единствената жена, избирана на тази позиция досега. Преди да стане губернатор, Калдерон заема различни позиции в правителството на Пуерто Рико, включително държавен секретар и началник на администрацията. Тя също така е кмет на Сан Хуан, столицата на държавата.

2000 г.



Умира Патрик О`Браян - британски писател.

1995 г.



Умира Мохамед Сиад Бар – президент на Сомалия от 1969 до 1991 г.

1980 г.



Президентът на САЩ Джими Картър внася искане до Сената да забави ратифицирането на подписания със СССР договор за съкращаване на въоръженията заради нахлуването на Москва в Афганистан.

1971 г.


Умира Димитър Зографски – български политически и държавен деец.

1963 г.



Влиза в действие радиорелейната линия Москва-Букурещ-София и е приета и излъчена първата телевизионна програма от чужбина.

1959 г.



Изстреляна е съветската космическа станция “Луна 1” - първата ракета, която достига до Луната. Сондата е първият съд от програмата “Луна”, част от дейността на Съветския съюз по изстрелване на междупланетни съдове. Съдът е сферичен, като 5 антени излизат от едното полукълбо. На 3 януари 1959 г. на 113 хиляди километра от земята сондата изпуска 1-килограмов облак натриев газ, което превръща “Луна 1” в първата изкуствена комета. Светещата оранжева опашка помага на учените да проследят движението на апарата.

1958 г.



Влиза в действие първата българска подземна електроцентрала ВЕЦ "Батак".

1956 г.



Във ФРГ са създадени първите отряди на редовната армия – Бундесвер.

Бундесверът включва въоръжени сили и гражданско управление. Негов главнокомандващ в мирно време се явява федералният министър на отбраната. В случай на военни действия командването преминава в ръцете на канцлера на Германия.

1941 г.



На 2 и 4 януари в хода на Втората световна война (1939-1945 г.) се провеждат срещи на премиера Богдан Филов с А. Хитлер в Оберзалцбург и с Рибентроп в Залцбург, на които е постигнато споразумение за присъединяване на България към Тристранния пакт.

1935 г.



В САЩ започва процес срещу Бруно Хауптман – предполагаем похитител и убиец на малолетния син на летеца Чарлз Линберг. Синът на Чарлз Линберг е отвлечен на 1 март 1932 г. в Хоупуел и е заплатен откуп в размер на 50 000 долара за освобождаването му чрез посредничеството на д-р Джон Кондън. Тялото на убитото дете е открито на 12 май 1932 г. и на 19 септември 1934 г. дърводелецът Хаупман е намерен с част от откупа. По време на съдебния процес той е обвинен в убийство и въпреки че пледира невинност до края, Хаупман е екзекутиран на електрическия стол на 3 април 1936 г. Случаят довежда до ускоряване на вземане на конгресна законодателна инициатива относно отвличанията.

1929 г.



Канада и САЩ се договарят за съвместна охрана на Ниагарския водопад – един от най-известните природни туристически обекти в Северна Америка. Водопадът се намира на границата между градовете Ниагара Фолс (САЩ) и Ниагара Фолс (Канада). Правителствата на САЩ и Канада контролират опазването на заобикалящата територия, по-голямата част от която са паркове от 1885 г. насам.

1929 г.



Поради обвинения в антисъветска дейност е арестуван Лев Троцки.

1922 г.



Родена е Блага Димитрова - поетеса, преводачка и държавен деец. Родена е в Бяла Слатина. Завършва литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на голям брой стихосбирки, пиеси, есета и пр. Превежда от полски, руски, немски език. Вицепрезидент е на Република България от 22 януари 1992 г. до 6 юли 1993 г. Депутат в ХХXVI-то Народно събрание. Блага Димитрова умира през 2003 година.

1920 г.



Роден е Айзък Азимов – американски учен биохимик и писател-фантаст.

1917 г.



Умира сър Едуард Бърнет Тайлър – британски антрополог, считан за основател на културната антропология.

1912 г.



В жп гарите на София, Пловдив и Плевен са монтирани първите телефонни кабини.

1905 г.



От 2 до 9 януари се провежда конгрес на Скопски революционен окръг при с. Княжево, Кратовско, на който е избран окръжен комитет с председател Дамян Груев.

1905 г.



След шестмесечна обсада японската армия завзема най-важната крепост на руското присъствие в Далечния Изток – Порт Артур.

1903 г.



От 2 до 4 януари в Солун се провежда конгрес на ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска революционна организация), председателстван от Иван Гарванов. Взето е решение за вдигане на повсеместно въстание (Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.) за освобождение на българското население в Македония и Одринска Тракия, предадени на Османската империя съгласно Берлинския договор.

1896 г.



Роден е Дзига Вертов (Денис Аркадиевич Кауфман) - руски кинорежисьор, кинотеоретик. Един от създателите на съветското и световното документално кино.

1892 г.



Умира сър Джордж Бидел Ейри – английски астроном.

1891 г.


Организирано е първото оперно представление от столичната "Драматично-оперна трупа" в читалище "Славянска беседа".

1884 г.


Излиза първи брой на вестник "Търновска конституция", орган на Либералната партия.

1882 г.



Американският магнат Джон Рокфелер основава нефтения тръст “Стандарт ойл”.

1881 г.


Роден е Минко Неволин (истинско име: Минко Савов Попов) - деец на македоно-одринското революционно движение.

1878 г.



В хода на Руско-турската война (1877-1878 г.) командваните от ген. Отон Раух руски части достигат до с. Горни Богров. След кратка почивка преминават р. Искър и водят ожесточени сражения с турските части за моста при с. Враждебна. Привечер противникът подпалва моста и се изтегля към София.

1876 г.


В Цариград излиза първият брой на евангелисткия седмичен вестник "Зорница". Вестникът се издава от Американското евангелско общество. Излиза от 1876 до 1948 г. в Цариград, Пловдив, Самоков, Пазарджик и София. Негови редактори са Т. Л. Байнгтън, Е. Ригз, Р. Томсън, А. С. Цанов и други.

1862 г.



Георги Раковски пише изложение до княз Александър Горчаков, в което го уверява, че българският народ е привързан към Русия и се надява на нейната помощ.

1843 г.



В Дрезден е представена първата постановка на операта на Вагнер “Летящият холандец”. Основната тема на операта е спасение чрез любов – основна тема във Вагнеровото оперно творчество по-късно. “Летящият холандец” е пример за това как Вагнер започва да променя конвенционалната опера – вместо да използва отделни песни с ясно различими граници, той създава непрекъсната мелодия с повтарящи се лайтмови (“водещи мотиви”), свързани с героите. Всички лайтмотиви са представени в увертюрата.

1839 г.



Френският фотограф Луи Дагер прави първата снимка на Луната.

1835 г.



В Габрово е открито първото взаимно училище. Инициативата е на Васил Априлов и на други влиятелни търговски фамилии от Габрово. С помощта на търновския митрополит Иларион Критски за пръв учител е избран Неофит Рилски, който предварително е изпратен във Влашко, за да усвои взаимоучителния метод на обучение, при който учителят с помощта на по-напреднали ученици обучава неограничен брой деца. Взаимните училища са нов етап в развитието на просветното движение в българските земи. По своя характер тези училища са светски.

Обучението в Габровското училище се извършва на говорим български език по взаимоучителния метод. Обучението продължава 2 години. Изучава се граматика, нравоучение, хигиена, естествознание, география, история, аритметика и вероучение. Издръжката на училищата се поема от местното население. В Габровското училище се преподават и предмети, които имат за цел да подготвят учениците за нуждите на практическия живот. От 1840 г. е превърнато в класно училище. През учебната 1874-1875 г. е издигнато в ранг на средно учебно заведение. Заради участието на по-голямата част от неговите ученици и учители в Априлското въстание през 1876 г. е затворено от местните представители на османската власт. След Освобождението отново започва да функционира. В знак на признателност към делото на В. Е. Априлов през 1889 г. училището е именувано "Априловска гимназия".

1834 г.



Роден е Тодор Стоянов Бурмов – обществено-политически, църковен и просветен деец, първия министър-председател на свободна България.

1830 г.


Роден е Тодор Минков – български просветен и обществен деец.

1801 г.



Умира Йохан Гаспар Лафатер - швейцарски писател, философ и теолог.

1788 г.



Джорджия става четвъртия щат на Съединените американски щати.

1635 г.



Кардинал Ришельо основава Френската академия на науките. Тя е обединение на представители на националната култура, наука и политически дейци на Франция. Френската академия има постоянен брой несменяеми членове - "40 безсмъртни". Нейни членове са Ж. Расин, Волтер, Ш. дьо Лафонтен, В. Юго, Л. Пастьор, А. Франс, К. Леви-Строс и други. Нейна основна задача е усъвършенстването на френския език.

1492 г.



Испанската армия на крал Фердинанд и кралица Изабела I превзема Гренада – последната крепост на арабите на Иберийския полуостров. Гранада е мавърска крепост и достига разцвет при династиите Алморавид и Алмохад. През 1238 г. става столица на Кралство Гранада, последно убежище на маврите, които християнската Реконквиста изтласква на юг. Кралство Гранада заема териториите около днешните градове Алмерия, Малага, Хаен и Кадис. Концентрираността на мавърската цивилизация в града Гранада го превръща в център на търговия, индустрия, изкуство и наука. Кралството е превзето от Фердинанд и Изабела ІІ по време на управлението на Боабдил (Мухамед ХІ).

 

http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА - 2 ЯНУАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди