изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:38 EEST
ВЪЗСТАНОВИХА ПОСТОЯННАТА ИЗЛОЖБА "ПРИРОДАТА НА ДОБРУДЖА"    
КултураИзложбата може да бъде видяна отново след 12-годишно прекъсване. Представено е биоразнообразието на Добруджа, включително и някои изчезнали вече видове, като тюлена-монах

Постоянната експозиция "Природата на Добруджа" бе открита в един от последните дни на 2005 година. Тя се помещава в музея в парка "Свети Георги" в Добрич. Експозицията е осъществена с финансовата подкрепа на Националния център за музеи, галерии и изобразителни изкуства към Министерството на културата и туризма.
Изложбата "Природата на Добруджа" е открита през 1975 година в сградата на Ловно-рибарския съюз. Тогава интересът към нея е огромен и годишно е посещавана от над 10 000 души. През 1993 година музеят е принуден да освободи помещенията и временно да закрие експозицията. От тогава специалистите търсят различни решения и едва през 2003 г. се появява възможност за възстановяване на изложбата. Екипът, работил върху нейното възстановяване, включва Стоян Нонев /уредник и препаратор в музея/, Марияна Пехливанова /фондохранител/, Тодор Игнатов /художник, автор и изпълнител на идейния проект/ и д-р Божидар Иванов /Институт по зоология при БАН, научен консултант/.
Експозицията включва различни диорами - водни пещери, влажни зони, дропла, степ, лонгоз, агроценоза, гора, каньона "Суха река". В изложбата могат да бъдат видяни и някои изчезнали вече животински видове, като тюлена-монах, например. Преди той се е срещал около нос Калиакра, но след 1980 година не е наблюдаван. Диорамата "Водни пещери" представя едно от последните убежища на тюлена-монах. В изложбата е включена още гора със специфичен воден режим, изчезнала от Европа, съхранена единствено по устието на река Батовска. Диорамата "Каньонът "Суха река" илюстрира естествената среда, съхранила в себе си биологично разнообразие от редки растения и животни в един преобладаващо земеделски район.
 


Сходни връзки

ВЪЗСТАНОВИХА ПОСТОЯННАТА ИЗЛОЖБА "ПРИРОДАТА НА ДОБРУДЖА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди