изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 21:15 EEST
Изхвърлянето на батерии и акумулатори в общия боклук ще се наказва с глоба    
Новини

Изтощените батерии и акумулатори вече трябва да се събират разделно, а не в общия боклук. Глобата за нарушителите е от 50 до 500 лева. От началото на тази година производителите и вносителите са длъжни да осигурят специални места за изхвърляне на опасните отпадъци, предвижда влязла в сила наредба на екоминистерството. Все още обаче в цялата страна няма нито едно такъв пункт.



Изхвърлянето на дори най-малката батерия в обикновен контейнер вече е нарушение на закона. Едва ли сте предполагали, че за това невинно отърваване от непотребна батерийка, например, от дистанционно или детска играчка, могат да ви глобят с 50 лева, а за изхвърлянето на още няколко - дори до 500 лева. Засега обаче – спокойно. Санкциите се отлагат, защото никъде няма създадена организация по събирането на този вид отпадъци. Производителите и вносителите на батерии са длъжни да осигурят пунктове за приемането им.

"Друга възможност е в магазинната мрежа, в търговските обекти, в които се продават батерии и акумулатори да бъдат поставени контейнери, в които всеки един при покупката на ново изделие да има възможност да изхвърли излязлата от употреба батерия или акумулатор", каза Сийка Терзиева, началник отдел в МОСВ.

И досега стари акумулатори се приемаха на специални места. Това вече става задължително. В завод в Монтана, където се произвеждат и рециклират акумулатори, вече са поръчали 3 000 съда за събирането им. "Като първите 600 броя от тези специализирани съдове за събиране на батериите са готови за експедиция в Италия и ще бъдат разположени на узаконените площадки на нашите партньори и в магазините за продажба на батерии", каза Красимир Стоянов, директор по екологията в “Монбат”.

Сред първите, които ще трябва разделно да изхвърлят и най-малките батерии, ще бъдат жителите на Русе и Сливен. Там с помощта на Датската агенция за опазване на околната среда е разработен пилотен проект за 140 000 лева за създаване на постоянни и подвижни пунктове за приемането им. Тогава вече изхвърлянето на батерии не на място ще струва скъпо.  http://news.bnt.bg

 


Сходни връзки

Изхвърлянето на батерии и акумулатори в общия боклук ще се наказва с глоба | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди