изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:06 EEST
37 000 ДОБРУДЖАНЦИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА ЗДРАВЕ    
ЗдравеОколо 37 000 жители на Добричка област са здравно неосигурени и трябва да заплащат оказваната им медицинска помощ, съобщи за НДТ директорът на РУСО в Добрич Пламен Петров.

Те са около 18 процента от жителите на областта. На 31 декември изтече крайният срок за разсрочване на здравните задължения. До момента това са сторили 1 098 души, общата сума на задълженията им е 500 459 лева. 14 850 жители на областта пък са с оправдателни документи - водели са се като неосигурени, но са представили документи и се връщат в системата - става дума за студенти, мъже, които са били в чужбина, за хора, които са представили трудови договори или осигурителни книжки, обясни Пламен Петров.
Чака се решение от Министерството на здравеопазването как ще заплащат лечението си здравно неосигурените лица, все още няма нищо публикувано, каза за НДТ зам.-директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Панайот Панайотов. Според него, заплащането на лечението в болницата ще става за леглоден - по формула, в която ще бъдат калкулирани изразходваните средства за ток, отопление, лекарски труд, лекарства и консумативи и др. За спешните случаи - пациенти, насочвани от бърза помощ, няма да се заплаща, независимо дали лицата са здравноосигурени, или не.
Според д-р Панайотов, държавата трябва да направи нещо за лицата, които не са осигурени. Особено тежко било положението с хората по селата, показвали наблюденията на лекаря. Там никой не бил осигурен, освен пенсионерите. Хората нямало как да си платят задълженията, тъй като те били натрупани от 5 години. Д-р Панайотов разказа и случай отпреди около месец. В болницата постъпил мъж от добруджанско село с абсцес, който бил в кома. След направената му операция животът му бил спасен, но веднага след това той искал да напусне болницата, защото не бил осигурен и нямал средства да си плати лечението. Наложило се буквално да го заключват в болничната стая, за да не избяга. Според д-р Панайотов, лечението на един болен в болница ще излиза почти колкото на чужденец. Наскоро в МБАЛ бил лекуван гражданин на Израел, за седмица трябвало да заплати около 5 600 лева. Веднага след края на лечението от Израел превели сумата. НДТ

 


Сходни връзки

37 000 ДОБРУДЖАНЦИ ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЗА ЗДРАВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди