изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:09 EEST
Кубинските тайни служби убили Кенеди    
Новини

Кубинските тайни служби стоят зад убийството на американският президент Джон Ф. Кенеди. Това ставало ясно от доказателства, представени в нов документален филм, писа британският всекидневник Дейли Телеграф.



"Среща със смъртта", който ще бъде излъчен по немската телевизия в петък, предлага изключително убедителни доказателства за това, че режимът на Кастро стоял зад убийството на 20 век.

Във филма бивш агент на кубинските тайни служби G2 говори за пръв път за това как физическият убиец Лий Харви Осуалд бил предложен на кубинците от КГБ.

Оскар Марино, който се обърнал срещу режима на Кастро, заявява, че кубинците били отчаяни в опитите си да елиминират Кенеди. Американският президент бил противник на революцията и от своя страна пък искал да убие Кастро.

“Питате защо взехме Осуалд? Той бе дисидент, мразеше родината си. Притежаваше и някои специфични характеристики”, обяснява Марино на германския продуцент Вилфрид Гуйсман.

“Просто нямаше друг човек. Взимаш това, което има, а Осуалд доброволно се съгласи да убие Кенеди”, продължава Марино.

Осуалд е бил комунист, който изкарал три години в Съветския съюз. Той застреля американския президент в Далас и след това бе убит от Джак Руби, с което мотивите за убийството на Кенеди останаха обвити в мистерия.

Гуйсман е отделил три години в убеждаване на хората да говорят за връзките на Осуалд с Куба. Филмът му е базиран на показания на бивши агенти от САЩ, Куба и Русия, както и на досиета в КГБ и мексикански архиви.

Един от основните свидетели е пенсиониран агент от ФБР – Лоурънс Кийнан, който в момента е на 80 години. Той е бил изпратен след убийството да проследи действията на Осуалд в Мексико.

Откритото от него доказателство, което свързва кубинците с убийството, кара шефа на ФБР – Дж. Едгар Хувър, по заповед на президента Линдън Джонсън, да изтегли Кийнан от случая три дни по-късно.

“Вероятно причината бе в това, че разследването бе най-лошото, в което ФБР някога е участвало”, обяснява Кийнън. “Осъзнах, че съм бил използван. Беше ме срам”, казва още той.

Мексико Сити е смятан за кутията на Пандора от администрацията на Джонсън, която се е притеснявала, че разкриването на истината ще доведе до неминуема война с Куба.

"Страхуваха се от това, което щеше да стане. Не искаха да знаят пълната истина, защото ги бе страх, че това ще е равносилно на война. Президентът Джонсън искрено се страхуваше за живота си”, казва още Кийнън. Затова очевидно най-удобният вариант е бил Осуалд да бъде посочен като единствения, планирал и извършил убийството.

Александър Хайг, военен съветник на Кенеди и Джонсън, който става държавен секретар през 1981 година, обяснява във филма, че Джонсън е бил ужасéн от вероятността хората му да научат истината.

“Той /президентът Джонсън/ каза, че “просто не трябва да разрешаваме на американския народ да смята, че Фидел Кастро може би е убил президента ни”, казва Хайг.

“Причината за страховете им беше, че, ако народът разбере истината, ще има протести на десните в Америка и Демократическата партия нямаше да може да се добере до властта поне две десетилетия”, допълва той.

“Президентът Джонсън бе убеден, че Кастро уби Кенеди, но отнесе в гроба си тази тайна”, споделя още Хайг. Интервютата и документите, които Гуйсман е открил, показват колко мащабна е била тази тайна война, в която е имало убийство, както и саботажи между Кастро и братята Кенеди.

Без знанието на Конгреса или на американския народ, Джон и Робърт Кенеди планирали осем опита за убийство на Кастро, всички от които очевидно са се провалили. Обяснението на Гуйсман за този неуспех е присъствието на кубинец, който бил от страната на Кастро в началото, а след това се обърнал срещу него.

Когато това станало, Робърт Кенеди го наел да убие кубинския лидер. ЦРУ го въоръжило с пистолет във формата на автоматична писалка, както и с отрова, за да изпълни задачата си.

Кастро обаче винаги научавал за плана предварително, което предизвикало съмненията за намеса на двоен агент.

Според филма през ноември 1963 година кубинецът получил последната заповед от Робърт Кенеди да убие Кастро. Самото престъпление е трябвало да бъде извършено на 22 номеври – в същия ден, когато Кенеди бил убит в Далас.

“За нещастие, Кастро бе по-добър от нас”, казва и агент от ЦРУ, който остава анонимен във филма.

Според Марино, Осуалд е бил нает от тайните служби и то от същия агент, който бил натоварен със задачата да убие Кастро, година преди нападението над Кенеди.

“С други думи, наетият от Робърт Кенеди да убие Кастро сключва споразумение с друг мъж, който да елиминира брат му /на Кенеди/”, твърди Гуйсман.

Досиетата на КГБ в Москва показват, че е имало среща между Осуалд и кубинеца, който сега е пенсиониран хирург, живеещ в Мадрид. В интервю за филма той отрича да има каквато и да било връзка с Осуалд, наричайки тези твърдения “възмутителна лъжа”.

Оскар Марино пък отказва да отговори на въпроса дали Кастро е знаел подробности за плана на Осуалд за убийството на Кенеди.

http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Кубинските тайни служби убили Кенеди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.80 секунди