изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:05 EET
6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН, ВОДИЦИ, БОГОЯВЛЕНИЕ    
ОбществоСпоред народната традиция, с Водици завършват мръсните дни. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се къпе или поне се измива на реката. През нощта срещу празника там, на конец спускат пръстен. На сутринта по неговата чистота се гадае дали годината ще бъде хубава.

На реката или езерото свещеникът прави водосвет, а после хвърля кръста във водата. Момците се надпреварват кой ще го извади пръв. Всички именници (Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана) се поливат с вода; недъгави и болни се потапят с дрехите, за да се излекуват, а момите мият лицата си, за да са хубави. Някъде след водосвета потапят и иконите във водата.
Вечерта на трапезата има постни ястия: хляб, зеле, фасул, орехи, вино, като трапезата се прекажда задължително, както коледната и новогодишната. Затова и тази вечер се нарича трета кадена вечер.
В някои краища по къщите обикалят моми-водичарки, които изпълняват песни за всеки член от семейството. Песните им са подобни на лазарските. От ритуалните измивания и пръскания с вода тръгват и всички обичаи, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
Обредните действия на Йордановден имат характер на ритуално очистване от действието на злите сили по време на прехода от старата към новата година (мръсните или погани дни). Ритуалното измиване по същество е защитна магия, каквато е и опушването (каденето), което засилва предпазните функции на празника.
Според традиционните представи, на този ден е кръстен и младият Бог (чрез потапяне в река Йордан), следователно той отново се ражда, т.е. ражда се за нов живот.
 


Сходни връзки

6 ЯНУАРИ - ЙОРДАНОВДЕН, ВОДИЦИ, БОГОЯВЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди