изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:16 EEST
ДЪРВАТА ЗА ОГРЕВ ПОСКЪПВАТ    
Новини

 Боряна БОЖИДАРОВА: През 2006 година се предвижда увеличение на цената на дървата за огрев. Това прогнозираха от Държавна дивечовъдна станция – Балчик. Покачването се очаква да бъде с няколко лева за кубик дърва.



Една от причините е ниският добив през 2005 година заради края на ревизионния период от 10-годишния лесоустройствен план. От Държавната дивечовъдна станция допълниха, че 2/3 от дърветата се добиват от район Батово и 1/3 от равнинната част на стопанството. За миналата година са залесени 476 дка. Поради липса на свободни райони обаче, предимно се попълват горите с фиданки. Проблеми има с дъбовата гора в Сенокос, която съхне през последните години. Досега са залесени 513 дка, като се очаква през пролетта на тази година да продължи попълването на гората. Една от причините за унищожаването е навлизането на животните в поясите заради липсата на пасища. През последните две години, за да бъдат опазени фиданките, е направено 5-километрово ограждение. Младите дръвчета са от разсадниците в Соколово и Варна. Лесовъдите споделиха, че процесът на залесяване е изключително дълъг и скъп. 300 лв./дка струва изкореняването на стари дървета, а младите фиданки се нуждаят от редовно прекопаване.

Дървата за огрев, които се добиват на територията на станцията, са предимно габър, акация, ясен, бук, цер, Редовната цена за граждани, които желаят да си закупят дърва за огрев, е 28.80 лв. Дървата се получават директно на сечищата срещу представен документ, че са платени.

От Станцията в Балчик коментираха още, че гражданите трябва да предвиждат в по-ранен период закупуването на дърва за огрев, тъй като сега съдържанието на вода в тях е много по-голямо.

 

 


Сходни връзки

ДЪРВАТА ЗА ОГРЕВ ПОСКЪПВАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди