изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 02:09 EEST
“Фигаро”: Либия: ужасът на българските медицински сестри    
Новини Триполи. Министърът на външните работи дойде, за да изрази солидарността си. Медицинските сестри и палестинския лекар, задържани в Либия изразиха пред него своето отчаяние, пише в увода към материала си за посещението на външния министър на Франция Филип Дуст-Блази в Либия, френският ежедневник "Фигаро".


“От седем години знаем, че сме заложници на политически “лов на вещици”. Обещават ни, казват че работят за нас, но няма никакъв резултат. Ние сме обикновени хора попаднали в мръсна история”, се обърна към Филип Дуст-Блази на английски език, на ръба на сълзите Кристияна Вълчева.
Срещата се провежда в малка стая с голи стени, в новопостроена сграда на затвора в Триполи.
Министърът на външните работи, който пристигна на кратко посещение в Либия, повтори пред задържаните това, което вече беше казал на властите. “Представих пред Либия френски план, в рамките на този предложен от Европейския съюз. Надявам се кошмарът ви да е вече към края си.”
Но лошите сънища продължават все още за шестимата задържани, коментира “Фигаро”. “Върховният съд наскоро отмени смъртните им присъди. Медиците бяха обвинени в абсурдно престъпление: че са заразили умишлено със СПИН над 400 деца в педиатричната болница в Бенгази. Признания изтръгнати с мъчения, според разследване на Съвета на Европа. Но процедурата започва отначало и шестимата могат да останат още дълги месеци в затвора, без гаранции на щастливо разрешаване на техния случай. В малката стая на затвора в Триполи обстановката е напрегната. Филип Дуст-Блази може да окаже само морална подкрепа на задържаните. Самият факт, че френски министър, заедно с малка група журналисти е могъл да се срещне с тях вече добър знак. “Радвам се, че съм първият западен министър, който може да ви види”, заяви той пред медицинските сестри. Но седнали на пластмасови столове, лицата срещу него са уморени, погледите победени, раменете свити. “Силите ни са изчерпани. Психологически съвсем не сме добре, продължава Кристияна. Виждате, че сме само четирите. Петата не можа да дойде. Болна е, изтощена, няма вече сили.”
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

“Фигаро”: Либия: ужасът на българските медицински сестри | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди