изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:48 EEST
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ДОБРИЧ ДИНЧЕР ХАДЖИЕВ УЧАСТВА В ОСВЕЩАВАНЕТО НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА    
ОбществоТридесет и шест годишният шабленец Никола Николов извади дървения кръст от студените води от  морето край къмпинг "Добруджа" в Община Шабла.

Петтима бяха общо смелчаците, дръзнали да се потопят в студените черноморски води - ветеринарният доктор Йордан Йорданов, общинските съветници Димитър Славов и Николай Стоянов и 26-годишният Марчо Марчев.
На близки, съграждани и управници младият мъж, извадил кръста отправи посланието за здраве и благоденствие. Той е семеен и има 3,5 годишен син с хубавото българско име Николай.
И тази година по стар български обичай в шестия ден на месец януари областният управител присъства на празника Йордановден, известен още сред някои от местните Водици, Кръстовден, Богоявление, Водокръщи, в една от крайморските общини - Шабла. Поканата и организацията беше на кмета на общината Елка Димова.
Ритуала по Великия водосвет се извърши на брега на морето пред къмпинг "Добруджа". Той беше отслужен от свещеника отец Павел от храм "Св. Харалампий". Отецът разказа, че в навечерието на празника, както повелява канонът, той е осветил водата, с която църковните служители в продължение на три дена ще ръсят местните богомолци. Сутринта преди водосвета отец Павел за втори път осветява водата, която ще се пази в църквата през цялата година, за освещаване на сгради, икони, молещи се и каещи се.
След службата на брега свещеника хвърли кръста във водата, а Николай Николов го извади и прие пожеланията на присъстващите да бъде здрав и щастлив. С китка босилек свещеника напръска шабленци и насъбралите се гости. Дървеният кръст и босилека замръзнаха и старите хора предвещаха, че за всички годината ще бъде здрава и плодовита. Смелчакът получи награди от Община Шабла и осветена икона от църковното настоятелство.   
По късно пред областния управител и в присъствието на кмета на Шабла с тържествен ритуал бяха осветени бойните знамена на поделение 36780 към ВВС в Шабала. Церемонията води майор Даниел Пахомов.
Областният управител Динчер Хаджиев подари икона с лика на Свети Георги и пожела на военнослужащите да бъдат закриляни от покровителя  си при изпълнение на войнския си дълг. Иконата беше осветена пред войниците и офицерите от поделението.
 


Сходни връзки

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ДОБРИЧ ДИНЧЕР ХАДЖИЕВ УЧАСТВА В ОСВЕЩАВАНЕТО НА БОЙНИТЕ ЗНАМЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.30 секунди