изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 08:18 EEST
Турски съд освобождава Мехмет Али Агджа    
НовиниИстанбул. Турски съд нареди освобождаването на Мехмет Али Агджа, турският гражданин, който през 1981 г. се опита да убие папа Йоан Павел II, предаде днес АФП.
Съдът е одобрил заповедта за освобождаване на Али Агджа от затвор в Истанбул, заявявайки, че той е излежал присъдата си, допълва АФП.


Агенция "Фокус" припомня:

На 13 май 1981 г. в Рим на площад "Св. Петър" Мехмет Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II. Главата на Римокатолическата църква е прострелян с два куршума докато преминава между десетки хиляди богомолци. Единият куршум преминава през стомашната област, а другият попада близо до сърцето. Папата оцелява след петчасова вътрешно-чревна операция.
Арестуван е мъж от турски произход, за който се предполага, че е отправял и в минал период заплахи към папата. Името на задържания е Мехмет Али Агджа, на 23 годишна възраст към момента на извършване на атентата. Задържането му е станало възможно благодарение на намесата на събралите се на площада богомолци. Те избиват от ръцете му 9-милиметров "Браунинг”. След залавянето му Али Агджа заявява: "Моят живот не е важен". По думите на Агджа в Италия той пристига 9 май 1981 година на летище в Милано и два дни по – късно отива в Рим. Полицията открива бележки, написани на турски език. Съдържанието на една от тях е било: "Убивам папата в знак на протест срещу империализма на СССР и САЩ, както и срещу геноцида, провеждан в Салвадор и Афганистан."
От турски информационни агенции излиза съобщение, че задържаният за атентата срещу папата е обвинен и в друго убийство през февруари 1979 г. – на редактора на турския вестник "Миллиет" Абди Ипекчи. В резултат е била издадена присъда задържане под стража. Агджа успява да избяга от затвора. На 26 ноември 1979 година той изпраща писмо до вестник "Миллиет", чрез което известява за намерението си да убие папата. В този период е било планирано посещение на Папа Йоан Павел II в Анкара и в резултат охранителните мерки са били засилени.
По повод атентата срещу него на 13 май 1981 година главата на Римокатолическата църква заявява: "Мисля, че атентатът беше една от последните конвулсии на идеологиите на насилието, които се развихриха през ХХ век. Насилието беше практикувано от фашизма, както и от комунизма." Изказването му е изтълкувано като потвърждение, че покушението е било поръчано от социалистическия блок, въпреки че не се споменава за заговор.
Една от версиите за атентата е, че по поръчка на съветското КГБ българските служби с посредничеството на турската мафия, са планирали убийството на
папата поляк, подкрепящ независимия профсъюз Солидарност.
На самия процес Али Агджа съобщава за връзки с българските тайни служби.
По думите на съдия Розарио Приоре Али Агджа е имал съучастници, които са му оказали помощ първо да избяга от силно охранявания турски затвор през 1979 г. Съучастниците му в атентата срещу Папата са финансирали бягството му и са му дали оръжие, когато пристига в Италия, декларира още съдията през месец май 2002 година. Според събраните улики към момента на провеждане на процеса се предполага, че след бягството от затвора Али Агджа отива в София, където се свързва с турски мафиоти, поддържащи връзки с крайната десница. Според италианските следователи турската мафия е вършела услуги на българските, а следователно и на съветските служби.
През 1993 година Папа Йоан Павел II посещава в затвора прекия извършител на атентата от май 1981 година. При посещението си главата на Римокатолическата църква публично заявява убедеността си, че покушението не е дело само на Али Агджа. Думите на светия отец са: "Али Агджа е професионален убиец. Това значи, че опитът да ме убие не е бил по негова инициатива, че някой друг го е планирал, някой друг го е възложил”.
По време на посещението си в България през май 2002 година Папа Йоан Павел при срещата си с президента Георги Първанов уверява, че никога не е вярвал, че България е замесена в атентата, извършен през 1981 г.
През 2002 година след като Турция приема допълнение към закона за амнистията адвокатът на Али Агджа Кан Шефкет Озбей съобщава, че има вероятност клиентът му да бъде помилван. Максимално присъдата на Али Агджа е възможно да бъде намалена със седем години. През 2000 година той е преместен от силноохранявания затвор Ребибия в Рим в затвор в Турция, където излежава 17 годишна присъда за убийството от 1979 година на редактора Абди Ипекчи.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Турски съд освобождава Мехмет Али Агджа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди