изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 13:43 EEST
Хадж е поклонение, което има своите както материални, така и телесни измерения - ЧастI    
Общество Бихте ли споделил повече подробности за същността и символиката, които носи хадж за изповядващите Исляма.


Хадж е петото условие на Исляма. Свещеният Коран има безспорни доказателства за задължителността на поклонението в свещените земи. Който не приема това поклонение като задължително условие, според нашата религия може да бъде разглеждан като неверник.
Какво друго мога да кажа… ритуалът е следният: в определеното време от годината поклонниците се обличат в ихрам – определено облекло, две части бял плат, с които по установен начин се загръща тялото на вярващия. Облеклото е еднакво за всички и за да бъдат загърбени социалните и имотни различия между вярващите, за да се демонстрира, че те всички са равни и смирени пред Аллах. Следват престой в свещената местност Арафат и седемкратната обиколка на Кааба (Свещеният храм в Мека, в основата на който Пророкът е положил Камъка, или Черния камък, при неговата реконструкция. Вярва се, че това е единственият камък, останал от древната сграда на Свещения храм, който, както за Исляма, така и за всеки мюсюлманин, не е нищо друго освен камък. Омер Р.А.: “Аз знам, че ти си само камък и не можеш да допринесеш нито полза, нито вреда. Ако не бях видял, че пратеникът на Аллах те целува, аз нямаше да те целувам.” б.ред.).
Хадж е поклонение, което има както своите материални, така и телесни измерения. Той е задължителен най-малко веднъж в живота на всеки мюсюлманин. Когато казвам задължителен за всеки, имам предвид при условие, че за вярващия съществува такава възможност. Става дума за финансова възможност, ако имаш парите за път и за престой в Светите места, които днес се намират в Саудитска Арабия. При условие, че изповядващият Исляма не разполага с такива средства, очевидно е, че той няма как да извърши това поклонение.

Съществуват ли и други обстоятелства, които биха могли да извинят мюсюлманина, който не е извършил хадж нито веднъж в живота си, като инвалидност, например?
Ако си инвалид, но разполагаш с достатъчно материални средства, можеш да упълномощиш някого другиго, който да отиде вместо теб. Или да ти помогне по време на поклонението, ако състоянието ти го позволява. Така или иначе, ако пред вярващия има каквато и да е възможност, да извърши това поклонение, независимо от евентуалните неудобства, то е просто задължително той да го стори.

От кога, от коя година, датира поклонението хадж като традиция и предписание на Исляма?
Годината е 622-ра. (деветата година след преселението б.ред.) Пророкът го е направил, изминал е пътя, а от там насетне вярващи мюсюлмани от целия свят символично вървят по неговите стъпки.

Съществуват ли някакви различия в извършването на хадж и в изпълняваните ритуали при представителите на различните течения в Исляма – сунити, шийити, друзи…?
Задължението на всички изповядващи Исляма в това поклонение е да присъстват в Кааба. Веднъж отишъл на това свещено място, всеки мюсюлманин по свой собствен начин отправя молитвите си и изпълнява ритуалите. Поклонението е изключително съкровен, а заедно с това и индивидуален акт за вярващия. Разбира се, за всички е в еднаква степен задължително да извършат всички стъпки на поклонението и да присъстват в конкретните свещени места (микат б.ред.) като Арафат и Кааба точно в определените за това дни. Ние използваме Лунния календар, по който месецът се нарича зилхидждже, а според общоприетия по целия свят, става въпрос за предстоящия 10-ти януари. Ако това не бъде изпълнено точно, човекът, дори и да си е направил труда да измине много дълъг път, не става хаджия.

Разполагате ли с информация за това, колко мюсюлмани от Варна и Варненска област тази година извършват поклонението?
От Варна през тази година нямаме хаджии. Има хора от Добрич и от Силистра. Броят на изповядващите Исляма от цяла България, които тази година извършват хадж е двеста души.
Имате ли данни, дали между пострадалите при срутването на хотел в Мека, за което бе съобщено, са и наши сънародници?
Знаем за това нещастие и следим с тревога информациите на нашите и световни медии. Разполагаме с начини на бъдем в контакт с нашите хаджии и бързам да съобщя, че никой от тях, за щастие, не е между жертвите и пострадалите при срутването на сградата.

Има ли нещо, което бихте искал да кажете на всички българи – независимо от тяхното вероизповедание – в тези празнични и радостни за мюсюлманите дни?
Разбира се, първото, което ми идва на ум е, че е редно всички, които живеят в България, а и в целия свят, да живеят в мир и разбирателство. С кавги и вражди нищо не може да се получи. Не бива да ставаме маша на самозвани политици, които биха желали да всеят разкол и омраза помежду ни.

Давате ми повод да ви попитам и за друго. Известни са проблемите, които преживя през последните години българското Православие. Не е тайна, че за тези беди в голяма степен, с необмислената си намеса, допринесоха именно и политици. Случвало ли се е, или пък продължава ли да се случва, нещо подобно и с Исляма в България?
Не бих могъл да твърдя, че при мюсюлманското вероизповедание в България такива тенденции не е имало. Имало и, може би ги има в някаква степен и в момента. Ние обаче, като че ли, в голяма степен преодоляхме този преход и тази фаза и засега сме, за щастие, добре в това отношение. Да се надяваме, че няма и да има от какво да се оплакваме.

Знаете, че събитията в света през последните години създадоха ситуация, която се използва от крайно настроени кръгове както сред изповядващите Исляма, така и сред християните. Често се говори за несъвместимост и сблъсък на цивилизации и култури. Забелязва ли се според Вас в България засилена враждебност към Вашите единоверци?
Разбира се, че и аз наблюдавам внимателно всичко, което се случва както в Родината, така и по света. Но не мога да говоря за враждебност спрямо мюсюлманите в България. Или пък за враждебност на мюсюлманите спрямо изповядващите християнството или други религии. Може би не е невъзможно да бъдат посочени отделни, индивидуални прояви на подобна нетърпимост, но те са изключително редки, а и би било неверно да се твърди, че напоследък са се засилили. Между другото, нека подчертая и напомня, че на 15-ти декември в Шумен, практически от цяла източна България, се събрахме духовници от различни вероизповедания – мюфтии, ходжи, християнски свещеници. Това беше нещо като опознавателен семинар. Срещата ни протече в чудесна атмосфера.

Заедно посетихме джамия и църква, разговаряхме приятелски и обсъдихме много въпроси, които стоят на дневен ред. Възнамеряваме – и това е много важно – да продължим в същия дух, както и да положим усилия подобни срещи да се превърнат в една добра традиция. Досега вероятно не се познавахме помежду си достатъчно добре, но това ще се промени. Инициативата бе подкрепена радушно както от Светия синод на Православната църква в България, така и от Главното мюфтийство, а това според мен е наистина чудесно.

И още нещо. Знаете, че утре (днес б.ред.) във Варна, по-точно в село Каменар, ще има тържествено откриване и освещаване на един чудесен нов православен храм. За мен е чест, че бях поканен да присъствам на това радостно събитие и, разбира се, със сигурност, живот и здраве, ще бъда там.


 


Сходни връзки

Хадж е поклонение, което има своите както материални, така и телесни измерения - ЧастI | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди