изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:43 EEST
БИБЛИОТЕКАТА ТРЯБВА ДА ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ    
КултураВчера бе първият работен ден за новия директор на библиотека "Дора Габе" в Добрич - Пенка Христова. Макар и заемайки от часове ръководната длъжност, тя се съгласи да сподели повече за себе си и своите виждания:

- Най-напред - честито! Бихте ли се представила накратко.
- Аз определено считам, че не съм нов човек за библиотека "Дора Габе", тъй като съм работила тук шест години. След това работих в дирекция "Бюро по труда". Считам, че познавам дейността на библиотеката и през времето, когато не съм била тук, съм била редовен читател. Смятам, че съм живяла с проблемите на колектива. В библиотеката работят много добри специалисти и аз лично ще разчитам на техния професионализъм в съвместната ни дейност и считам, че ще работим като един добър екип, за да развиваме дейността на библиотеката.
- Станахте директор на библиотека "Дора Габе" след проведен конкурс. Той предвиждаше и да защитите концепция за развитието на й. Кои са основните аспекти?
- Смятам, че трябва да се работи в два аспекта. Преди всичко, запазвайки добрите постижения досега, да се върви към усъвършенстване на системата за обслужване и да се разширява кръгът на читателите на библиотеката. И втория аспект, в който трябва да се работи по-усърдно, е модернизирането на библиотеката - както в аспект обслужване на читателите, така и за подобряване условията на библиотекарите и услугите, които ние предлагаме. Трябва да се търси участие в програми и различни други форми за подобряване на базата. Трябва просто да се интегрираме в цялостния живот на общината. Да бъдем полезни за всички граждани.
Бих желала да кажа също, че много съм удовлетворена, защото днес /б.р. - вчера/ получихме и дарение, което бе направено от господин Атанас Пеев. Ние сме много щастливи и се надяваме на добро взаимодействие с нашите читатели и занапред.
- Наистина с особена важност е въпросът за обогатяването на фонда. Знаем, че в днешно време това не е никак лесно. Какви са Вашите виждания в тази насока?
-  Аз действително съм предвидила и такъв момент в моята концепция, защото не може да се обслужват читатели без да се обновява фондът и да се търсят нови форми и средства за обслужване. Разчитам на участие в повече проекти, на по-голяма ангажираност отстрана на нашите читатели и на съпричастност отстрана на всеки, който би желал да ползва нашите услуги.
- И накрая - какво е според Вас, днес мястото на библиотеките - във време, в което информационните технологии навлизат все повече?
- За мен библиотеката е много важно звено във функционирането на цялата обществена структура. Библиотеката трябва да бъде един  ефективен информационен, културен и образователен център, с европейски измерения. Считам, че с помощта на колегите, имаме възможности да постигнем това.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

БИБЛИОТЕКАТА ТРЯБВА ДА ИМА ЕВРОПЕЙСКИ ИЗМЕРЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди