изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:28 EEST
Плащаме 1,80 лв. за преглед при стоматолог    
ЗдравеСключилите договор със Здравната каса вече няма да плащат по 2,00 лв. за обстоен профилактичен преглед със снемане на зъбен статус и изготвяне на амбулаторен лист при стоматолозите, а 1,80 лева. Същата стойност заплащат и бременните, като прегледът се отразява и в Карта за профилактика на бременността. Промяната е според новия Национален рамков договор за  2006 г.


Договорено е увеличение на цените с около 20 на сто за основните дейности като поставяне на пломба и вадене на зъб. За децата до 18 години повечето от дейностите се поемат от здравната каса.
Те няма да заплащат потребителска такса, която е 1 процент от минималната работна заплата. Децата имат право на четири лечебни дейности, като до две от тях са лечение на пулпит и периодонтит на временни и постоянни зъби. При процедури за вадене на временен зъб с упойка, обтурация с амалгама или химиополимерна пломба, здравната каса поема изцяло заплащането на дейностите. При вадене на постоянен зъб с анестезия, доплащането за децата е в размер на 3,20 лева, а НЗОК заплаща 14,19 лв. За лечението на пулпит или периодонтит на временен зъб, доплащането е в размер на 3,70 лева, а при постоянен зъб - 12,30 лева, като стойността, заплащана от НЗОК за тази медицинска дейност е в размер на 55,49 лева.
При пациентите над 18 години средствата, заплащани от НЗОК за поставяне на пломба и вадене на зъб, са увеличени с 23 на сто, като е нараснал делът, заплащан от здравната каса на стоматолозите-договорни партньори, а пациентите доплащат по-малка стойност. През изминалата година НЗОК е заплащала за поставяне на пломба по 14,64 лева, а по новия рамков договор цената е 17,39 лева. Не се повишава цената на услугата за пациента, а увеличението в цената се поема за сметка на бюджета на НЗОК. През годината възрастните имат право освен на обстоен профилактичен преглед и на две лечебни дейности, които частично се заплащат от пациента - обтурация с амалгама или химиополимер /поставяне на пломба/ и вадене на постоянен зъб с анестезия. НЗОК заплаща изцяло договорената и извършена дейност за лица до 18 години с психични заболявания. Стоматологичната помощ по здравна каса се извършва само при представяне на здравноосигурителна книжка, а изборът на стоматолог е свободен. http://www.vestnikataka.com/
 


Сходни връзки

Плащаме 1,80 лв. за преглед при стоматолог | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди