изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:32 EEST
Огнище на Птичи грип има в Румъния близо до Силистра    
Здраве Министърът на земеделието е инструктирал директорите на регионалните ветеринарно-медицински служби в Силистра, Бургас и Хасково, да „действат като в ситуация на птичи грип".

Огнищата на птичи грип в съседна Румъния вече са над 25, като последните са само на 20 километра от окръг Кълъраш, съседен на Силистра.
До края на седмицата във всяка от седемте общини на Силистренска област трябва да се сформират екипи между 8 и 10 души, които да се ангажират с избиването и загробването на птиците в евентуално огнище на птичи грип, реши днес епизоотичната комисия в Силистра.

Достъп до огнището на болестта ще имат само екипите за унищожаване на птиците, и колите с продукти от първа необходимост.
Опасността от пренасяне на болестта вече не е хипотетична, а съвсем реална, отчитат ветеринарните специалисти. Около 5-6 хиляди белочели гъски са нощували в езерото Сребърна.

Опасността обаче не е само за районите около Дунав, предупреди д-р Димитров. „Гъските нощуват само около Дунава. А след 9:00 – 9:30 часа прелитат във вътрешността на областта, дори и до други области за да могат да се хранят и вечерно време отново се връщат. Така, че не бива да има никакво спокойствие в нито един кмет на цялата област."
5 екипа продължават да следят прелета на птици и дали има завишена смъртност по домашни и диви птици в района.
http://www.btv.bg/
 


Сходни връзки

Огнище на Птичи грип има в Румъния близо до Силистра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди