изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:20 EEST
ДЕЦАТА НАЙ-ЧЕСТО СТАВАТ ЖЕРТВА НА ПСИХИЧЕСКО НАСИЛИЕ    
Общество80 малчугани са били настанени в Дома за медико-социални грижи и в "Дъга" през м.г.

Най-често срещаното насилие над децата е психическото. Това сочат данните за миналата година за дейността на Отдела за закрила на детето към дирекция "Социално подпомагане" в Добрич, съобщи за НДТ началникът му Иванка Титова. През 2005 г. социалните работници от отдела са работили по 27 случая на насилие над деца, в 10 от тях става дума за психически тормоз. "При тях родителите непрекъснато повтарят на децата си, че не стават за нищо, че не ги искат в домовете си" - сподели И. Титова. В 9 от случаите деца от Добрич са станали жертва на физическо насилие. Това са предимно момчета на възраст между 7 и 14 години. В по-голямата си част физическият тормоз е упражняван в семейството, само един е регистрираният случай в училище. Според началника на отдела, насилието на бащата над майката много често се пренася и върху детето.
В последно време зачестявало и неглижирането от страна на родителите като вид насилие. То се среща най-често в семейства с нисък социален статус, ниско образование на родителите, коментира И. Титова. Имало обаче, макар и рядко, случаи на неглижиране и в заможни семейства. При тях затрупаните с ангажименти родители не обръщали нужното внимание на децата си.
Общо 80 деца през 2005 г. са били настанени в специализирани институции - 59 са постъпили в Дома за медико-социални грижи /ДМСГ/, а останалите - в дома за деца, лишени от родителски грижи, "Дъга", сочи информацията за дейността на отдела. Майки оставят децата си в ДМСГ най-често по финансови причини, коментира Титова. Докато малчуганът е в дома, социален работник продължавал да работи с майката, целта е да бъде върнат при нея възможно най-скоро. Други 31 деца са били настанени през м.г. в семейства на близки и роднини.
353 сигнала - жалби и молби, са постъпили през 2005 г. в Отдела за закрила на детето. Социалните работници са работили по превенция от изоставяне в 126 случая, като 30 от децата са "спасени" и са останали при майките си. Информацията за м.г. сочи още, че 27 деца са реинтегрирани - върнати са в биологичните си семейства. НДТ

 


Сходни връзки

ДЕЦАТА НАЙ-ЧЕСТО СТАВАТ ЖЕРТВА НА ПСИХИЧЕСКО НАСИЛИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди