изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-21 @ 23:30 EEST
В Кърджали пяха “Турция е в душата ми”    
Общество Кметът на града Хасан Азис, след няколкото думи на български, радушно премина на “майчин” език

При пълна зала и много правостоящи в понеделник вечерта от 18 часа в залата на Дома на културата в областния център Кърджали се състоя грандиозeн концерт-спектакъл по случай най-големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Празничният спектакъл беше организиран от общинска администрация - Кърджали и читалище "Юмер Лютфи" и беше адресиран единствено към онези мюсюлмани, определящи се като турци и знаещи отлично турски език. Поздравленията и обръщенията от сцената, както и

представянето на участниците
бяха изцяло на "майчин" език

Този факт е достатъчно красноречив и ясно сочи, че тържественият концерт не беше предназначен нито за българите мохамедани, нито за съгражданите ни от ромски произход, които имат българския език, както за официален, така и за свой майчин език. Това още веднъж потвърждава водещата теза в позициите на управляващите Кърджалийска област активисти на ДПС, че всеки мюсюлманин е турчин.
Кметът на Кърджали Хасан Азис след няколкото думи на български език радушно премина на турски. Същото направи и Мюмюн Тахир, главен експерт в Министерството на културата. Това, което единствено се разбра от изказването на Мюмюн Тахир, беше награждаването с почетни грамоти на отзовалите се на повика  на дарителската кампания "Подай ръка", организиран от "Клуб на младата интелигенция" към читалище "Юмер Лютфи". Сред наградените бяха фирма "Ф и И" със собственик г-н Иван Пейчев, училището в с.Стремци и ЦДГ "Снежанка" - с. Енчец, представени от учителки българки по произход, за които беше добре дошла българската реч на Мюмюн Тахир, за да стане ясно в кой момент точно да се качат на сцената и получат грамотите си. Тричасовият празничен концерт откриха самодейците от ансамбъла за турски песни и танци "Кърджали" с главен художествен ръководител Мюзекки Ахмед при читалище "Юмер Лютфи". Те изпълниха турски фолклорни песни и танци, облечени в оригинални турски носии. Самодейците от ансамбъла представиха турския сватбен обичай къна геджеси - къносване на булката.
Изпълненията на самодейците при читалище "Юмер Лютфи" доказаха още веднъж

колко напреднал е
процесът на отчуждаване

на турците от българската култура и нация. Процесът на асимилация явно вече е обхванал не само религиозното им съзнание, а и корените на всяка една национална идентичност - език, фолклор, култура, песни и обичаи, традиции и носии. Публиката се наслаждаваше на изпълненията на децата от ЦДГ "Снежанка" - с. Енчец, община Кърджали, които много умело танцуваха типично по турски на фона на съвременна турска музика.
С много аплодисменти бяха посрещнати турските поп-фолк песни на музикалната формация "Генч Румели" с ръководител Айхан Ъшък. Сред цялата тази турска атмосфера чуждо прозвуча за публиката българската песен "Назад, назад моме Калино", в чието изпълнение взе участие и Яница Петкова. Самодейната театрална трупа при читалище "Юмер Лютфи" с участието на известния актьор Нуредин Мехмед от бившия турски театър в Кърджали представиха сценки на турски език от живота на населението в Родопите. За първи път от 20 години едно от най-обичаните и тачените имена сред турския етнос в Кърджалийски регион - Нуредин Мехмед, играл десетки роли на турски език и отдал живота си на турската култура в България, отново беше на сцената.

Нуредин Мехмед е един
от първите народни
представители от ДПС

във Великото народно събрание. "Имаме какво да научим от ветерана на театралната култура" - споделят за Н. Мехмед самодейците от театралната трупа при читалище "Юмер Лютфи".
Към края на празничния концерт-спектакъл актьорът Нуредин Мехмед получи цветя от кмета на гр. Кърджали Хасан Азис и след изказаните благодарности цитира бащата на Дон Кихот - Сервантес: "Всеки, който зачита знамето и конституцията на една държава е неин пълноправен гражданин". Свободата на вероизповеданията, г-н Мехмед, в Република България е гарантирана от Конституцията и никой не пречи и не оспорва правото на всички български граждани да изпълняват религиозните си задължения.
По случай големия мюсюлмански празник Курбан Байрам и по покана на ръководството на народно читалище "Напредък" в село Устина, обл. Пловдив, театралната трупа и естрадния състав към читалище "Юмер Лютфи" гр. Кърджали през почивните дни изнесоха идентичен на този в гр. Кърджали празничен концерт-спектакъл.

В село Устина живеят
предимно българи,

изповядващи мюсюлманската религия и представените на концерта турски поп-фолк песни, турски фолклор и обичаи се оприличават на опити за обезбългаряване и народностно обезличаване. Това българско население може да е било поробено, но не е било покорено. Ето защо будят смущение и тревога сред потомците на насилствено ислямизираните в миналото българи демагогските флиртувания пред тях с употребата на турския език и изпълнението на турски фолклор. Вярата не определя националността и българинът мохамеданин, колкото и силно вярващ да е, винаги  е знаел, че е българин. А в подкрепа на това, че българинът уважава религиозните убеждения на своите сънародници бяха поднесени цветя по случай големият мюсюлмански празник Курбан Байрам и от името на областния управител на област Кърджали Ангел Коджаманов, освен от генералния консул на Турция в Пловдив Юмит Ялчън, от кмета на гр. Кърджали Хасан Азис, от общинското ръководство на ДПС - гр. Кърджали и от държавния музикално драматичен театър "Кадрие Лятифова"- гр. Кърджали, чиито театрални постановки са на турски език. Празничният концерт-спектакъл завърши с песен на турски с припев "Тюркия джанъм" в превод на майчиния български език - "Турция е в душата ми".

Камелия Колчева http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

В Кърджали пяха “Турция е в душата ми” | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В Кърджали пяха “Турция е в душата ми”
Автор: Anonymous да 2006-01-19 @ 10:14 EET
След като Турция е в душата им нека свободно си отидат в Турция. Там да си пеят до насита техните песни. Нямам нищо против тях, но нека се съобразяват къде живеят.
В Кърджали пяха “Турция е в душата ми”
Автор: Anonymous да 2006-01-19 @ 10:27 EET
ami prav im put kum turziq i da ne se vru6tat

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди